Τέλος σε μια αποστολή 20 ετών: Έφυγαν οι Βρετανοί στρατιώτες από την Καμπούλ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι τελευταίοι στρατιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν απομείνει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προσγειώθηκαν το πρωί στην αεροπορική βάση Μπράιζ Νόρτον της Αγγλίας, έχοντας αναχωρήσει από την αφγανική πρωτεύουσα με την τελευταία πτήση το βράδυ του Σαββάτου.

Η αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν έγινε αφού πρώτα είχε ολοκληρωθεί η απομάκρυνση περίπου 15.000 αμάχων πολιτών με 165 πτήσεις σε διάστημα 14 ημερών. Μεταξύ αυτών ήταν 8.000 Αφγανοί και 2.200 παιδιά.

Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης από τα βρετανικά στρατεύματα από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επιστροφή των στρατιωτών σηματοδοτεί επίσης το τέλος της βρετανικής αποστολής διάρκειας 20 ετών στη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το Αφγανιστάν αποτελεί την «κορύφωση μιας αποστολής που δε μοιάζει με τίποτα που έχουμε δει στη διάρκεια της ζωής μας».

Σε βίντεο που ανήρτησε στο Twitter το πρωί της Κυριακής ο κ. Τζόνσον πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες εργάστηκαν χωρίς διάλειμμα με μία «αμείλικτη» διορία υπό «ψυχοφθόρες» συνθήκες.

Αργά τη νύχτα του Σαββάτου σε επιστολή του προς τις ένοπλες δημόσιες της χώρας ανέφερε πως ο σκοπός της βρετανικής αποστολής στο Αφγανιστάν ήταν απλός, να προστατευθεί το Ηνωμένο Βασίλειο από πλήγματα και σε αυτή την κεντρική αποστολή οι στρατιώτες πέτυχαν.