Telegraph: Σχεδιασμός επιθέσεων από Χαμάς κατά Ισραήλ με τουρκική κάλυψη

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

«Η Τουρκία επιτρέπει σε ανώτερα μέλη της Χαμάς να καταστρώνουν από την Κωνσταντινούπολη επιθέσεις κατά του Ισραήλ, καθώς ο Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν παίζει το ρόλο του οικοδεσπότη των ηγετών της τρομοκρατικής οργάνωσης», υποστηρίζει η βρετανική Daily Telegraph σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της.

Η εφημερίδα επικαλείται απομαγνητοφωνήσεις ανακρίσεων υπόπτων από την ισραηλινή αστυνομία, οι οποίες δείχνουν ότι τα στελέχη της παλαιστινιακής οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη διευθύνουν ένοπλες επιχειρήσεις στην Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πειρλαμβανομένης πρόσφατης απόπειρας δολοφονίας κατά του δημάρχου της Ιερουσαλήμ.

Κατά το ρεπορτάζ, το Ισραήλ έχει πολλές φορές προειδοποιήσει την Τουρκία ότι στελέχη της Χαμάς χρησιμοποιούν το έδαφός της για να σχεδιάζουν επιθέσεις. Παρόλα αυτά το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιέ και αξιωματούχοι την τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας διατηρούν στενές επαφές με τα μέλη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Ερντογάν φέρεται να είπε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα αδέρφια μας στην Παλαιστίνη».

Η Telegraph σημειώνει ότι η Άγκυρα αντιμετωπίζει ήδη ερωτήματα από δυτικούς συμμάχους για τη δράση της στη βόρεια Συρία και για την αγορά ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι αν και η Τουρκία ήρθε σε συμφωνία με το Ισραήλ το 2015, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, να εμποδίζει στελέχη της Χαμάς να σχεδιάζουν επιθέσεις από το τουρκικό έδαφος, παρόλα αυτά αθετεί τη συμφωνία.

Σε δήλωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εκφράζει ανησυχία για τη δράσης της Χαμάς επί τουρκικού εδάφους με την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης.

Τουρκική διπλωματική πηγή δηλώνει στην Telegraph ότι η Χαμάς δεν οργανώνει επιθέσεις από τουρκικό έδαφος και απορρίπτει τις ισραηλινές καταγγελίες ως «αβάσιμες κατηγορίες» σχεδιασμένες να πλήξουν τις πολιτικές σχέσεις Παλαιστίνης-Τουρκίας. Προσθέτει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά νόμιμο παλαιστινιακό κόμμα.

Το δημοσίευμα της Telegraph κατονομάζει συγκεκριμένα στελέχη της Χαμάς που δραστηριοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη και παραθέτει μαρτυρίες που μοιάζουν να επιβεβαιώνουν ότι η δράση τους γίνεται υπό τη γνώση της τουρκικής κυβέρνησης.