Ταυτοποιήθηκε η σορός της Έβεραρντ στην Αγγλία -Υπόθεση-ορόσημο για την ασφάλεια γυναικών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σορός που εντοπίστηκε την Τετάρτη σε δασική περιοχή στο Κεντ, νοτιοανατολικά του Λονδίνου, ανήκει στην Σάρα Έβεραρντ, την 33χρονη που αγνοούταν από τις 3 Μαρτίου ενώ επέστρεφε περπατώντας στο σπίτι της στη συνοικία του Κλάπαμ στα νότια της πρωτεύουσας.

Ενεργός αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας έχει συλληφθεί με την κατηγορία της απαγωγής και δολοφονίας. Ο 48χρονος Γουέιν Κάζενς διακομίστηκε χθες σε νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι τα οποία υπέστη υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο κελί όπου κρατείτο. Μετά από τις πρώτες βοήθειες επέστρεψε στις εγκαταστάσεις κράτησης όπου και συνεχίζεται η ανάκρισή του.

Η υπόθεση έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στη Βρετανία, με ένα μαζικό κύμα καταγγελιών, διαμαρτυριών και επισημάνσεων από γυναίκες ότι ζουν υπό διαρκή φόβο για την ασφάλειά τους. Πολλές γυναίκες με παρουσία στη δημόσια σφαίρα έχουν εκθέσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσωπικές εμπειρίες βίας ή απειλών από άντρες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.

Ο βοηθός διοικητής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Νικ Έφγκρεϊβ που ανακοίνωσε την ταυτοποίηση της σορού της 33χρονης, επισήμανε ότι αναγνωρίζει τις ευρύτερες ανησυχίες και την οργή για την ασφάλεια των γυναικών σε δημόσιους χώρους και ότι η δέσμευση του σώματος για προστασία τους έχει ενδυναμωθεί μετά από αυτό το τραγικό περιστατικό.

Εν τούτοις, η Σκότλαντ Γιαρντ δέχεται έντονες επικρίσεις καθώς αποκαλύφθηκε ότι 72 ώρες πριν από την εξαφάνιση της Σάρα Έβεραρντ ο ίδιος αστυνομικός είχε καταγγελθεί για επίδειξη του γυμνού σώματός του σε εστιατόριο takeaway, χωρίς να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Τζόνσον κάλεσε τον κόσμο να απέχει λόγω πανδημίας από την προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση στο Κλάπαμ υπέρ της προστασίας των γυναικών. Οι διοργανωτές δηλώνουν ότι ελπίζουν σε μεγάλο πλήθος, δεσμεύονται για τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά αστυνομικής απόφασης να απαγορευθεί η εκδήλωση.