Τα «γυμνάσια» Ερντογάν σε Ούρσουλα: Η αμηχανία, ο καναπές και ο Μισέλ (video)

Viral έχει γίνει το βίντεο από την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην Άγκυρα, η οποία μπαίνοντας στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας με τον πρόεδρο Ερντογάν, στέκεται όρθια, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα. 

Στο βίντεο φαίνονται ο Μισέλ και ο Ερντογάν να κάθονται στις δύο πολυθρόνες, ενώ η φον ντερ Λάιεν στέκεται όρθια και αμήχανη, κοιτάζοντάς τους και χωρίς να γνωρίζει που θα καθίσει η ίδια. Μάλιστα, ακούγεται να λέει ένα «εχμ» μέχρι να βρεθεί η λύση και να καθίσει σε έναν καναπέ, περίπου 12 μέτρα μακριά και απέναντι από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

 

 

 

Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν τη στάση του Τούρκου προέδρου απέναντι στην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας ότι αντικατοπτρίζει τις θέσεις του για τα γυναικεία δικαιώματα.

Μάλιστα, η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld, σχολίασε στο twitter ότι σε προηγούμενες συναντήσεις του Ερντογάν με Ευρωπαίους επικεφαλής, όταν αυτοί ήταν άνδρες, οι τρεις ηγέτες κάθονταν σε «ισοδύναμες θέσεις» με τις καρέκλες δίπλα – δίπλα. «Δεν ήταν τυχαίο, ήταν σκόπιμο», έγραψε στο Twitter, ενώ σε άλλη ανάρτησή της επικρίνει τον Μισέλ γιατί δεν παραχώρησε τη δική του θέση. 

 

Παράλληλα, κάποιοι άλλοι ανέφεραν ειρωνικά ότι το ατυχές συμβάν είναι η «νέα» συμφωνία ΕΕ-Άγκυρας για τα γυναικεία δικαιώματα στην Τουρκία.

 

Πάντως, οι υποστηρικτές του Ερντογάν σημείωναν ότι το περιστατικό δεν αποτυπώνει τη θέση και τα δικαιώματα των γυναικών. 

Από την πλευρά της, η Φον ντερ Λάιεν δεν έκανε καμία δήλωση για το συμβάν, ωστόσο φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία της για το ιστορικό της Τουρκίας σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. 

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους και συνέχισε λέγοντας «αυτό αφορά στην προστασία των γυναικών και στην προστασία των παιδιών από τη βία. Και αυτό είναι σαφώς το λάθος μήνυμα τη δεδομένη στιγμή».

Υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες, αφότου ο Ερντογάν απέσυρε την Τουρκία από τη διεθνή συνθήκη με στόχο την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Πηγή: skai.gr