Το σκληρό μήνυμα ΕΕ σε Ερντογάν, η συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ και ο τουρκικός Τύπος

Απόλυτη αντιστροφή της πραγματικότητας από τον τουρκικό Τύπο μία ημέρα μετά τα αυστηρά μηνύματα της ευρωπαϊκής ηγεσίας διά της Φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Χαιρετισμός καρδιάς στην Ευρώπη», «κλάδος ελιάς Ευρώπης στην Τουρκία» «θετική ατζέντα στο τραπέζι» είναι μερικοί από τους τίτλους που έχει σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία για τη συνάντηση Ερντογάν με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Στην πραγματικότητα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέδειξαν μια σκληρή στάση έναντι της Άγκυρας στέλνοντας μηνύματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τις γυναίκες αλλά και για τις προκλήσεις σε βάρος Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, μεγάλο ρόλο στη στάση αυτή των Βρυξελλών έπαιξε και η συνάντηση που είχε ο Σαρλ Μισέλ με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία πριν από τις επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο φορές κατά τη συνέντευξη που παραχωρήθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης από την οποία η Τουρκία αποχώρησε λίγες μόλις ημέρες μετά από τηλεδιάσκεψη της κ. Λάιεν με τον Ερντογάν, γεγονός που φαίνεται να την εκνεύρισε ιδιαίτερα. Αναφέρθηκε επίσης σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έθεσε τα θέματα ελευθερίας λόγου, πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ στην Τουρκία. Επίσης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Τουρκίας με Ελλάδα και Κύπρο και επεσήμανε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στην Τουρκία.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από Λάιεν και Μισέλ να σταματήσουν οι Βρυξέλλες να έχουν μονομερή στάση υπέρ της Ελλάδας αλλά και να πιέσουν την Αθήνα για να συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, παρότι δεν υπάρχει κανένα δείγμα περί αποχώρησης από τις διαβουλεύσεις.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι κάποιες χώρες – μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να θέτουν σε ομηρία τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Για τα θέματα δημοκρατικών δικαιωμάτων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους είπε ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν τη νομική διαδικασία στη χώρα, ενώ για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης απάντησε γενικόλογα πως η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και πως η Άγκυρα θα το εξετάσει με νομοθετικές παρεμβάσεις.

Πηγή: skai.gr