Τα επόμενα βήματα στην Βόρεια Μακεδονία

Ανεβασμένο είναι το θερμόμετρο στα Σκόπια τις επόμενες ημέρες, όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. 

Τα φώτα στρέφονται στην σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την Κυριακή υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι. Σε αυτή την θα συμμετέχει ο πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοσκι. Πρέπει να συμφωνήσουν αρχικά για την ημερομηνία των εκλογών. 

Το Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας προβλέπει ότι πρέπει να υπάρξει περιθώριο 100 ημερών πριν πραγματοποιηθούν οι εκλογές. Άρα πρέπει να οριστεί υπηρεσιακή – οικουμενική κυβέρνηση με την συμμετοχή υπουργών και από την αξιωματική αντιπολίτευση, το κόμμα VMRO-DPMNE.

Πιθανολογείται ότι στην θέση του υπουργού Εσωτερικών μπορεί να είναι ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κρίστιαν Μίτσκοσκι. Αυτά θα συζητηθούν αύριο για να καταλήξουν στην ημερομηνία των εκλογών. Οι πηγές του ΣΚΑΪ στα Σκόπια ανέφεραν ότι ίσως η χώρα να πάει σε εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο. 

Το κλίμα για τον Ζόραν Ζάεφ είναι αρκετά αρνητικό γιατί είχε στηρίξει όλη την πολιτική στρατηγική του στην προοπτική να μπει η χώρα του στην Ε.Ε. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν το VMRO-DPMNE να προηγείται σε ενδεχόμενες εκλογές. 

Διπλωματικές πηγές: Πάγια θέση της Ελλάδας η μη ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών
   
Αναφορικά με ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα επαναλαμβάνει την πάγια θέση της περί μη ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και έκανε σαφές πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, «τις ενθαρρύνει να παραμείνουν προσηλωμένες στην οδό των μεταρρυθμίσεων που μόνο θετικά μπορούν να επηρεάσουν την πορεία προσέγγισής τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη ζωή των πολιτών τους».

Πηγή: skai.gr