Συρίγος σε ΣΚΑΪ: Οι επόμενες 4-5 ημέρες θα είναι κρίσιμες για να δούμε αν θα πετύχει το σχέδιο του Πούτιν

Για την εξέλιξη που μπορεί να έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, μίλησε στον ΣΚΑΪ και στον Νίκο Στραβελάκη, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Όπως έιπε οι επόμενες 4-5 ημέρες θα είναι κρίσιμες, ώστε να φανεί αν ο ρωσικός στρατός θα κάμψει την σθεναρή αντίσταση των Ουκρανών: «Ο Πούτιν έχει πολλές δυνατότητες και αυτός καθορίζει το παιχνίδι. Επιλέγει την καθολική σύγκρουση. Πάει να καταλάβει ότι μπορεί. Οι επόμενες 4-5 ημέρες θα είναι κρίσιμες για να δούμε αν θα το πετύχει».

Τόνισε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις μάχες των πόλεων, ωστόσο θα αποτελέσει σημείο-κλειδί η έλλειψη τροφίμων.

«Οι Ρώσοι ξέρουν ότι είναι ευάλωτοι μέσα στις πόλεις. Αντιλαμβάνονται ότι για να καταλάβουν μια πόλη πρέπει να την ισοπεδώσουν. Για αυτό τον λόγο καλούν τον πληθυσμό να φύγει ώστε να δράσουν πιο εύκολα. Υπάρχει όμως το πρόβλημα των τροφίμων. Στο Κίεβο, εκατομμύρια άτομα ζουν από ελάχιστες προμηθειες τροφίμων. Όταν σε λίγες μέρες δεν θα έχουν να φάνε τα πράγματα θα γίνουν πολύ άσχημα, οπότε η αντίσταση θα είναι λιγότερο σθεναρή».

Για το κομμάτι τον διαπραγματεύσεων και τι μπορεί να προκύψει από αυτές ανέφερε τα εξής:

«Ο Πούτιν κρατά ζωντανές αυτές τις προσχηματικές διαπραγματεύσεις και δεν είναι τυχαίο, επομένως μια λύση στην οποία θα του δίνει για παράδειγμα την δυνατότητα να κρατήσει την Κριμαία και να του επιτραπεί να εγκαθιδρύσει ένα διαφορετικό καθεστώς για τις περιοχές των Ρωσόφωνων, θα τον διευκόλυναν να αποσυρθεί . Όμως δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, αλλά σε αυτή του ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Ουκρανίας».

Απέκλεισε δε την οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο πεδίο: «Το ΝΑΤΟ δεν μπαίνει μέσα στη διαμάχη, όσο συνεχίζεται η ουκρανική αντίσταση τόσο θα αυξάνεται η πίεση προς το ΝΑΤΟ και την Δύση να πάρει κι άλλα μέτρα. Εμπλοκή όμως του ΝΑΤΟ τη θεωρώ απίθανη».
 

Πηγή: skai.gr