Συρία - σεισμός: Έκκληση για διεθνή βοήθεια από τα Λευκά Κράνη στις ανταρτοκρατούμενες ισοπεδωμένες περιοχές

«Κυβερνητικοί» και «αντιπολιτευτικοί» διασώστες ψάχνουν επιζώντες μέσα στην απόλυτη καταστροφή – Ξεπέρασαν τους 1600 οι νεκροί - Εκατοντάδες οικογένειες θαμμένες κάτω από τα σιντρίμμια 

Εκατοντάδες οικογένειες εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων σε πολλές πόλεις της βορειοδυτικής Συρίας - κυρίως στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ - μετά τον καταστροφικό σεισμό 7.8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην νοτιοαναοτιλή Τουρκία. 

Ηδη οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.600, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Δαμασκού και εργαζόμενους σε συνεργεία διάσωσης στη βορειοδυτική Συρία που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, ενώ ο χρόνος για να βρεθούν επιζώντες εξαντλείται. 

Οι προσπάθειες διάσωσης «κυβερνητικών» και διασωστών της αντιπολίτευσης δυσχεραίνονται από την έλλειψη εξοπλισμού και τις χαμηλές θερμοκρασίες. 

συρια σεισμος

Ρώσοι στρατιώτες και δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας επιθεωρούν τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν, στο Χαλέπι

Ο Ραΐντ αλ-Σάλεχ - επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας την οποία διαχειρίζεται η αντιπολίτευση - δήλωσε στο Ρόιτερς πως χρειάζεται επειγόντως βοήθεια από διεθνείς οργανώσεις για τις προσπάθειες της οργάνωσης, η οποία είναι γνωστή με την ονομασία Λευκά Κράνη στην ανταρτοκρατούμενη βορειοδυτική Συρία. 

«Κάθε δευτερόλεπτο σημαίνει ότι σώζονται ζωές και κάνουμε έκκληση σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν υλική βοήθεια και να αποκριθούν επειγόντως σε αυτή την καταστροφή», είπε.

Οι διασώστες απομακρύνουν σωρούς μπάζων χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια εργαλεία και τα χέρια τους.

«Οι ομάδες μας καταβάλλουν πολλές προσπάθειες αλλά δεν μπορούν να αποκριθούν στην καταστροφή και στον μεγάλο αριθμό των κτιρίων που κατέρρευσαν», είπε ο αλ-Σάλεχ.

«Έχουμε μεγάλη δυσκολία στην εξασφάλιση κατάλληλου εξοπλισμού λόγω του εύρους των περιοχών που έχουν πληγεί», δήλωσε ο Σαλάμα Ιμπραήμ, διασώστης που επιχειρεί στην πόλη Σάρμαντα, όπου μια ολόκληρη γειτονιά ισοπεδώθηκε.

«Τα περισσότερα νοσοκομεία είναι γεμάτα και η κατάσταση είναι τραγική. Έχουμε επείγουσα ανάγκη φαρμάκων για να καλύψουμε τις ανάγκες», δήλωσε ο Ζουχάιρ αλ Κάρατ, επικεφαλής της υγειονομικής αρχής στην πόλη Ιντλίμπ.

syria seismos

Καταστροφές έχουν διαπιστωθεί επίσης ευρέως στον ανατολικό τομέα της υπό κυβερνητικό έλεγχο πόλης Χαλέπι, τα κτίρια της οποίας επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος των εντατικών αεροπορικών βομβαρδισμών της Ρωσίας και του συριακού στρατού προκειμένου να εκδιώξουν τους αντάρτες το 2016, σύμφωνα με διασώστες και εργαζομένους σε υπηρεσίες αρωγής.

Έτοιμη για βοήθεια η Ερυθρά Ημισέληνος

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε σήμερα πως ο οργανισμός είναι έτοιμος να διανείμει βοήθεια σε όλες τις περιοχές της χώρας -  περιλαμβανομένων εκείνων που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης.

«Δεν διακρίνουμε ανάμεσα στον συριακό λαό. Είμαστε η Συριακή Ερυθρά Ημισέληνος για όλο τον συριακό λαό», δήλωσε ο Χάλεντ Χμπουμπάτι σε συνέντευξη Τύπου.

«Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε αυτοκινητοπομπή με βοήθεια στις πληγείσες περιοχές της επαρχίας Ιντλίμπ (στη βόρεια Συρία). Αν (η αντιπολίτευση) ανοίξει έναν δρόμο για εμάς, θα πάμε. Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό», είπε ο Χμπουμπάτι.

Έκανε έκκληση στα Ηνωμένα Έθνη, που συντονίζουν επί μακρόν τις επιχειρήσεις αρωγής στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, να βοηθήσουν.

Η οργάνωσή του χρειάζεται βαρύ εξοπλισμό, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να συνεχίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης.
 

Πηγή: skai.gr