Σεισμός στην Τουρκία: Το EMSC αναφέρει ότι ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ δεν ήταν μετασεισμός - Χάρτες

Χάρτης του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου με τα ρήγματα στη ΝΑ Τουρκία και Συρία 

Τα διαφορετικά ρήγματα που ενεργοποιούνται στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη Βόρεια Συρία δημοσίευσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, αναφέροντας ότι ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ δεν ήταν μετασεισμός της πρώτης φονικής δόνησης των 7,8 Ρίχτερ. 

Οι θέσεις των σεισμών των 7,8 Ρίχτερ και των 7,5 Ρίχτερ παρουσιάζονται σε κόκκινους κύκλους. Η μετασεισμική ακολουθία του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ ουσιαστικά «σχηματίζει» το ρήγμα της Ανατολίας Ανατολίας σε έκταση που υπερβαίνει τα 200 χιλιόμετρα.

Σε άλλο χάρτη, με τους μετασεισμούς που ξεκινούν από σεισμό των 7,5 Ρίχτερ, μπορεί κανείς ακόμα να δει λίγο πολύ να σχηματίζεται το ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, αλλά διαφορετική μετασεισμική δραστηριότητα και ένα διαφορετικό σύστημα ρηγμάτων. 

«Αυτός είναι ο λόγος που ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ ήταν μετασεισμός αλλά σεισμός που ενεργοποιήθηκε» αναφέρει το EMSC. 

Σε έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες κήρυξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις 10 επαρχίες που επλήγησαν από ισχυρούς σεισμούς, ανακοινώνοντας ότι ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 3.549. Βάσει του νέου απολογισμού οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία ανέρχονται πλέον σε 5.151.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές όχι μόνο στην ιστορία της αλλά και στον κόσμο» τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τους ισχυρούς σεισμούς της Δευτέρας, 7,8 και 7,7 Ρίχτερ, που έπληξαν τις νότιες επαρχίες της χώρας. «Οι ειδικοί λένε ‘δεν υπάρχει παράδειγμα στον κόσμο» για αυτόν τον σεισμό’» σημείωσε.

Πηγή: skai.gr