Συρία: Ξανάρχισαν οι συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων ανταρτών στα βόρεια

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παρέβησαν τους όρους της συμφωνίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση μιας ενιαίας, πολιτικής διοίκησης

Οι συγκρούσεις μεταξύ αντιμαχόμενων ομάδων ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία ξανάρχισαν σήμερα, μία ημέρα αφότου συμφωνήθηκε μια εύθραυστη εκεχειρία για τον τερματισμό των πολύνεκρων μαχών στον τελευταίο θύλακα του συριακού εδάφους που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Η μεγαλύτερη, τζιχαντιστική ανταρτική οργάνωση, η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) –η οποία θεωρείται τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, την Τουρκία και άλλους– υποχρέωσε φράξιες του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Στρατού, ο οποίος στηρίζεται από την Άγκυρα, να δεχτούν το Σάββατο μια ειρηνευτική συμφωνία με βάση την οποία επέκτεινε τον έλεγχό της.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι παρέβησαν τους όρους της συμφωνίας, για την οποία μεσολάβησε η Τουρκία και προβλέπει ότι οι μαχητές θα αποχωρούσαν από την Αφρίν και άλλες πόλεις και θα επέστρεφαν στις προηγούμενες θέσεις τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση μιας ενιαίας, πολιτικής διοίκησης.

Οι δύο μεγαλύτερες ομάδες ανταρτών, το Μέτωπο Σαμία και η Τζαΐς αλ Ισλάμ, που δρουν υπό τη σκέπη του Τρίτου Σώματος του Εθνικού Στρατού, είχαν συμφωνήσει να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους και να μην διατηρήσουν στρατιωτική παρουσία στα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τους διαπραγματευτές.

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν κοντά σε κακοτράχαλα εδάφη γύρω από το χωριό Καφρ Τζάνα, στο βόρειο Χαλέπι, όπου και οι δύο πλευρές έστειλαν ενισχύσεις. Οι κάτοικοι φοβούνται ότι η τζιχαντιστική οργάνωση επιδιώκει να καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας μεθοριακή πόλη Αζάζ, το διοικητικό κέντρο της υποστηριζόμενης από την Τουρκία κυβέρνηση των αντιφρονούντων. Ένας διοικητής της μεγαλύτερης φράξιας, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι τζιχαντιστές της HTS πλησιάζουν στο μεθοριακό πέρασμα Μπμπ αλ Σάλαμαχ, στα βορειοδυτικά της Αζάζ.

Οι εσωτερικές συγκρούσεις έχουν αποδυναμώσει τη συριακή αντιπολίτευση και οι διενέξεις των αντιπάλων φραξιών βοήθησαν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και τους συμμάχους του να ανακτήσουν πολλά εδάφη.

Πηγές των δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών και αντάρτες λένε ότι η HTS επιδίωκε ανέκαθεν να αναλάβει ευρύτερο ρόλο, στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, σε περιοχές της βόρειας Συρίας, πέραν του προπυργίου της, στην πόλη Ιντλίμπ. Όπως υποστηρίζουν, στόχος του ηγέτη της HTS, του Μοχάμαντ αλ Γκολάνι, είναι να επεκτείνει και σε άλλες περιοχές την πολιτική διοίκηση που λειτουργεί τις δημόσιες υπηρεσίες στην περιοχή του Ιντλίμπ, σε μια προσπάθεια να αποτινάξει τη «φιλοπόλεμη» εικόνα της οργάνωσης, του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία.

«Εργαζόμαστε για την υλοποίηση ενός σχεδίου που θα εξυπηρετεί τους πάντες και θα υπηρετεί τους στόχους της επανάστασης, ενώνοντας τις απελευθερωμένες περιοχές με έναν στρατό και μια κοινή κυβέρνηση όπου θα συμμετέχουν όλοι», είπε στο πρακτορείο Reuters μια υψηλόβαθμη πηγή της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Συρία