Συναγερμός στην Ουγκάντα από τον ιό Έμπολα - Σε lockdown δύο περιοχές λόγω αύξησης των κρουσμάτων

Όλες οι μετακινήσεις εντός και εκτός των περιοχών Μουμπέντε και Κασσάντα θα σταματήσουν, είπε ο Μουσέβενι σε τηλεοπτική του ομιλία το Σάββατο - αν και θα επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος φορτηγών από τις περιοχές

Σε lockdown για τρεις εβδομάδες μπαίνουν δύο περιοχές της Ουγκάντα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, ​Γιουέρι Μουσέβενι, έπειτα από μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Έμπολα. 

Όλες οι μετακινήσεις εντός και εκτός των περιοχών Μουμπέντε και Κασσάντα θα σταματήσουν, είπε ο Μουσέβενι σε τηλεοπτική του ομιλία το Σάββατο - αν και θα επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος φορτηγών από τις περιοχές.

Ουγκάντα

Επίσης, οι χώροι λατρείας, τα μπαρ, τα γυμναστήρια, οι σάουνες και άλλοι χώροι διασκέδασης θα κλείσουν, αλλά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, πρόσθεσε.

«Δεδομένης της σοβαρότητας του προβλήματος και για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης και την προστασία ζωών και μέσων διαβίωσης, η κυβέρνηση λαμβάνει πρόσθετα μέτρα που απαιτούν δράση από όλους μας», είπε ο Μουσέβενι, σύμφωνα με το CNN.

Το υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα ​​θα αυξήσει επίσης την ιχνηλάτιση και τη βοήθεια προς τις τοπικές εγκαταστάσεις υγείας.

Ουγκάντα

Ο Έμπολα είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ασθένεια. Εξαπλώνεται μέσω της άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά και δεν μεταδίδεται μέσω των αερομεταφερόμενων ιικών σωματιδίων, αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Επίσης, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την αντιμετώπισή της και δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο, αν και υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανέφερε ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται επιτυχώς για τον περιορισμό του ιού, Έμπολα που έχει ξεσπάσει στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν είναι αποτελεσματικά ενάντια στον τύπο του ιού που κυκλοφορεί τώρα στην Ουγκάντα.

Ουγκάντα

«Ωστόσο, αρκετά εμβόλια βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης κατά αυτού του ιού, δύο από τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές στην Ουγκάντα ​​τις επόμενες εβδομάδες, εν αναμονή ρυθμιστικών και δεοντολογικών εγκρίσεων από την κυβέρνηση της Ουγκάντα», δήλωσε ο Τέντρος.

Πηγή: skai.gr