Συντριβή αμερικανικού F-35C: «Κούρσα» ΗΠΑ - Κίνας ποιος θα το ανακτήσει πρώτος

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ προκειμένου να ανασύρει από τα διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας το αμερικανικό μαχητικό F-35C που συνετρίβη, πριν τα καταφέρει πρώτη η Κίνα.

Το αξίας 100 εκατ. δολαρίων F-35C, έπεσε στη θάλασσα κατά την απογείωσή του από το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson, με το Ναυτικό να κάνει λόγο για «ατύχημα».

«Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους Κινέζους να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα αντίγραφο πραγματικού F-35 και να μελετήσουν τα μηχανικά του χαρακτηριστικά, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν μόνο με τις πληροφορίες που έχουν καταφέρει να συλλέξουν», δήλωσε στο Βusiness Ιnsider ο Μπράιαν Κλαρκ πρώην αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ειδικός σε θέματα άμυνας στο Ινστιτούτο Hudson.

«Το αεροσκάφος είναι από τα πιο σύγχρονα του Ναυτικού και εφοδιασμένο με τον πιο διαβαθμισμένο εξοπλισμό. Καθώς βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, τυπικά πρόκειται για ένα δίκαιο παιχνίδι. Όποιος φτάσει πρώτος, κερδίζει. Το βραβείο; Όλα τα μυστικά που κρύβει ο πολύ ακριβός εξοπλισμός του», σχολιάζει το BBC.

Επτά ναύτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του ατυχήματος την Δευτέρα όταν συγκρούστηκε με το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr