Σύνοδος της Αμερικής: Σχέδιο 100 εκατ. δολαρίων για την εκπαίδευση υγειονομικών από τη Λατινική Αμερική

Το νέο Σώμα Υγείας της Αμερικής θα έχει στόχο, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να βελτιώσει τις γνώσεις και τις ικανότητες 500.000 υγειονομικών, κυρίως στον τομέα της έρευνας και της δημόσιας διοίκησης, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ένα σχέδιο ύψους 100 εκ. δολαρίων για την εκπαίδευση μισού εκατομμυρίου υγειονομικών στη Λατινική Αμερική, στη διάρκεια της Συνόδου της Αμερικής που διεξάγεται στο Λος Άντζελες.

Το νέο Σώμα Υγείας της Αμερικής θα έχει στόχο, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, να βελτιώσει τις γνώσεις και τις ικανότητες 500.000 υγειονομικών, κυρίως στον τομέα της έρευνας και της δημόσιας διοίκησης, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που αναμένεται σήμερα στη Σύνοδο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με στόχο να προσπαθήσει να ξανακερδίσει την περιοχή, στην οποία η Κίνα επεκτείνει την επιρροή της.

Η εκπαίδευση θα κοστίσει 100 εκ. δολάρια, αλλά οι ΗΠΑ δεν θα καλύψουν το σύνολο του ποσό και αναζητούν τρόπους να συγκεντρώσουν πόρους, κυρίως μέσω του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Η πανδημία «μας φανέρωσε τα πολλά προβλήματα των παγκόσμιων συστημάτων υγείας και υπογράμμισε τη σημασία σταθερών και ανθεκτικών συστημάτων υγείας για το σύνολο του πληθυσμού», υπογράμμισε ο Λευκός Οίκος.

Από την αρχή της πανδημίας covid-19 η Κίνα ενίσχυσε τον ρόλο της στη Λατινική Αμερική προσφέροντάς της πολύ γρήγορα εμβόλια.

Εξάλλου η Κούβα εξάγει εδώ και χρόνια γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας της, μια πρακτική που είχε προκαλέσει την αγανάκτηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αναστείλει τη συνεισφορά της Ουάσινγκτον στον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας εξαιτίας των φερόμενων δεσμών του με το νησί.

Χθες, Τρίτη η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε δεσμεύσεις του ιδιωτικού τομέα ύψους 1,9 δισεκ. δολαρίων (1,77 δισεκ. ευρώ) με στόχο τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Κεντρική Αμερική, προκειμένου να μειωθεί η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ.

Ήδη πέρυσι ιδιωτικές επιχειρήσεις είχαν ανακοινώσει ότι θα αφιερώσουν 1,2 δισεκ. δολάρια για τις χώρες του λεγόμενου τριγώνου του βορρά, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα. Αυτές είναι οι χώρες από τις οποίες ξεκινούν συνήθως τα καραβάνια των μεταναστών με προορισμό τις ΗΠΑ.

Η Σύνοδος της Αμερικής, την οποία ο Μπάιντεν θεωρεί μια ευκαιρία να επανεκκινήσει ο διάλογος με τη Λατινική Αμερική για κρίσιμα ζητήματα όπως η μετανάστευση, ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Λος Άντζελες με προβλήματα.

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ αποφάσισε να μην συμμετάσχει μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα αποκλείσει από τη Σύνοδο την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, κατηγορώντας τες για «απουσία δημοκρατικού χώρου και σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Πηγή: skai.gr