Συνεχίζεται το «κύμα» απελάσεων Ρώσων διπλωματών από χώρες της Ε.Ε.: Η Κροατία ζήτησε την αποχώρηση 24 ατόμων

Η κροατική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από 24 εργαζομένους της ρωσικής πρεσβείας να αποχωρήσουν από την χώρα, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της «βάρβαρης επίθεσης», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από παρόμοιες κινήσεις που έγιναν από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Από τους 24 εργαζόμενους της ρωσικής πρεσβείας οι 18 είναι διπλωμάτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το κροατικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής κλήθηκε για να του κοινοποιηθεί η διαμαρτυρία της Κροατίας για τη «βάρβαρη επίθεση στην Ουκρανία και για πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν (εκεί)».

«Η ρωσική πλευρά ενημερώθηκε για τη μείωση του διοικητικού προσωπικού και άλλων μελών της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ζάγκρεμπ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ρωσία: Ανακοίνωσε την απέλαση 45 Πολωνών και δύο Βούλγαρων διπλωματών 

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή 8/4 την απέλαση 45 Πολωνών διπλωματών και δύο Βούλγαρων, σε αντίποινα για αντίστοιχα μέτρα που έλαβαν η Βαρσοβία και η Σόφια τις τελευταίες ημέρες.

«Με βάση την αρχή της ανταπόδοσης, 45 συνεργάτες της πρεσβείας της Πολωνίας και των γενικών προξενείων της στο Ιρκούτσκ, το Καλίνινγκραντ και την Αγία Πετρούπολη, χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Οι διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 13 Απριλίου.

Στα τέλη Μαρτίου η Βαρσοβία ανακοίνωσε την απέλαση «45 Ρώσων κατασκόπων που υποδύονταν τους διπλωμάτες», με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επίσης, απελαύνονται δύο Βούλγαροι διπλωμάτες από τη Μόσχα, μετά την απόφαση της Σόφιας να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, τον Μάρτιο.

Η Βουλγαρία απέλασε 12 Ρώσους διπλωμάτες τον Μάρτιο και άλλον έναν τον Απρίλιο, για «δραστηριότητες ασύμβατες με το διπλωματικό καθεστώς» τους. Ανακάλεσε επίσης για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της από τη Μόσχα κατόπιν των «μη διπλωματικών και αγενών» σχολίων που έκανε ο Ρώσος πρεσβευτής στη Σόφια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ