Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, θα έχει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν.

Η Άγκυρα έχει αναπτύξει έντονη διπλωματική δραστηριότητα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, καταβάλλοντας προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός. Ερντογάν και Τσαβούσογλου έχουν πραγματοποιήσει σειρά επαφών για τον σκοπό αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν, που ενδέχεται να σημάνει και την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων οι οποίες έχουν παγώσει εξαιτίας των ρωσικών S-400.

Η έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα συζητήσουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ισχυρή υποστήριξή μας στην Ουκρανία και την περαιτέρω ενδυνάμωση της άμυνας και της αποτροπής του ΝΑΤΟ. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη πρέπει να παραμείνουν ενωμένες», έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι S-400 και τα F-35

Στη συνάντηση που είχαν Ερντογάν και Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο των εργασιών της G20, τον περασμένο Οκτώβριο, το κλίμα ήταν ψυχρό. Η Τουρκία μετά την αγορά των ρωσικών S-400 έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, παρότι έχει δώσει προκαταβολές και αναμενόταν να παραλάβει αεροσκάφη.

Τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να άρει τον αποκλεισμό της Τουρκίας πρότεινε ανεπισήμως στην Άγκυρα να στείλει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που έχει αγοράσει στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν τρεις πηγές ενημερωμένες για το θέμα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Πηγή: skai.gr