«Συμμαχία των απροθύμων»: Αυστρία, Ολλανδία, Δανία και Σουηδία κατά Μέρκελ και Μακρόν

"Συμμαχία των (α)προθύμων", δηλαδή των βορείων κρατών που αντιδρούν στο Ταμείο ανάκαμψης της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, προαναγγέλλει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, σε συνέντευξή στο φύλλο της Τετάρτης της εφημερίδας Oberoesterreichische Nachrichten. Όπως επισημαίνει, θα καταθέσει αντιπρόταση στο Ταμείο. 

"Θέλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι με κράτη, τα οποία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο σωστός δρόμος είναι τα δάνεια και όχι οι επιδοτήσεις", τονίζει ο αυστριακός καγκελάριος, ο οποίος νωρίτερα, απορρίπτοντας τη γαλλογερμανική πρόταση, διαμήνυε, μέσω Twitter, ότι "η θέση μας παραμένει αμετάβλητη".

Στη συνέντευξη του στην Oberoesterreichische Nachrichten, ο Αυστριακός καγκελάριος δηλώνει πως για το θέμα αυτό βρίσκεται σε σχετικό συντονισμό με την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία.

Οι χώρες αυτές, μαζί με την Αυστρία, ανήκουν στη αποκαλούμενη "συμμαχία των καθαρά πληρωτών" και υποστηρίζουν έναν περιορισμό του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε μία πρόταση με τις δικές μας ιδέες. Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να ανακάμψουμε την ευρωπαϊκή οικονομία και να αποφύγουμε την κοινοτικοποίηση των χρεών", ισχυρίζεται ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επισημαίνει στη συνέντευξή του, ότι, όπως συνέβη και σε πολλές άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, ο ίδιος κατεπλάγη από την πρόταση του Γάλλου προέδρου και της Γερμανίδας καγκελάριου.

"Φυσικά είναι νόμιμο, ότι δύο χώρες, και μάλιστα τόσο μεγάλες, προτείνουν κάτι", αναφέρει ο αυστριακός καγκελάριος, διαμηνύοντας όμως ταυτόχρονα ότι "η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ