Κλείσιμο

Ενθουσιώδης Ρέγκλινγκ: «Mεγάλο θεμέλιο» η γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης

Τη χθεσινή (Δευτέρα) γαλλογερμανική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης , ύψους 500 δισ. ευρώ, χαιρέτισε με θέρμη ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χαρακτηρίζοντάς ως «μεγάλο θεμέλιο της ευρωπαϊκής αντίδρασης» στην κρίση που ανέκυψε λόγω του κορωνοϊού. Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του ESM τονίζει ότι η πρόταση αυτή θα στήριζε μία βιώσιμη ανάκαμψη στην Ευρώπη από την κρίση του κορωνοϊού. 

«Στηρίζω με συνέπεια την άποψη ότι ορισμένες μεταβιβάσεις απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν την οικονομικά ζημιά που έχει προκληθεί από την κρίση και ότι ο μόνος τρόπος για να γίνουν οι μεταβιβάσεις αυτές είναι μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αν εφαρμοστεί, η γαλλογερμανική πρόταση θα αποτελέσει ένα μεγάλο θεμέλιο της ευρωπαϊκής αντίδρασης στην κρίση και θα προστατεύσει την ενιαία αγορά καθώς και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση» σημειώνει ο γερμανός τεχνοκράτης. Θα συμπλήρωνε, προσθέτει, τις άλλες ευρωπαϊκές αντιδράσεις που αποτελούν ήδη συμφωνηθέντα δίχτυα ασφαλείας για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέσω του (προγράμματος) SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενός προγράμματος εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Στήριξης του ESM για την κρίση της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, «είναι σημαντικό ότι η χρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα βοηθήσει κυρίως τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση. Τα δύο ευρωπαϊκά πακέτα είναι επίσης συμπληρωματικά από πλευράς χρόνου: Η στήριξη του ESM για την κρίση της πανδημίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα κράτη – μέλη του ευρώ από τώρα. Επίσης, το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σύντομα οι εγγυήσεις της ΕΤΕπ θα είναι διαθέσιμα σε πολύ λίγο».

Σημειώνεται πάντως ότι η εφαρμογή της γαλλογερμανικής πρότασης απαιτεί την ομοφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
 

Πηγή: skai.gr