Συμφωνία Βρετανίας- Γαλλίας: Αποκαθίστανται οι συνδέσεις στη Μάγχη

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Ανοιχτές είναι από το πρωί οι πύλες εξόδου από τη Βρετανία προς τη Γαλλία μετά από την επίτευξη συμφωνίας των δύο κυβερνήσεων για άρση του απαγορευτικού που είχε επιβάλει από τη νύχτα της Κυριακής η γαλλική κυβέρνηση λόγω ανησυχιών για μετάδοση του νέου στελέχους του κορωνοϊού.

Οι οδηγοί φορτηγών και ορισμένοι επιβάτες, Γάλλοι υπήκοοι, κάτοικοι της Γαλλίας και Ευρωπαίοι που ταξιδεύουν για αναγκαίο λόγο, θα γίνονται δεκτοί επί γαλλικού εδάφους με αεροσκάφη, πλοία και το Eurostar εφόσον επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ για τον κορωνοϊό που θα έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών από το ταξίδι τους.

Η γαλλική κυβέρνηση θα κάνει τελικά δεκτά αποτελέσματα γρήγορων τεστ πλευρικής ροής. Τα αποτελέσματα θα στέλνονται στους οδηγούς με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Για την διενέργεια των τεστ στους οδηγούς των περίπου 2.850 φορτηγών που έχουν ξεμείνει στο Κεντ μετατρέποντας την κομητεία σε ένα απέραντο χώρο στάθμευσης θα ενεργοποιηθεί ο βρετανικός στρατός και προσωπικό του προγράμματος ιχνηλάτησης του εθνικού συστήματος υγείας NHS.

Η διευθέτηση αυτή θα επανεξεταστεί στις 31 Δεκεμβρίου, με προοπτική ισχύος έως την 6η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Μεταφορών.

Η διακοπή της μεταφοράς συνοδευόμενων φορτίων και ροής οχημάτων από το Ντόβερ και τη σήραγγα της Μάγχης στο Καλαί είχε δημιουργήσει ανησυχίες για ελλείψεις νωπών τροφίμων στη βρετανική αγορά.
 

Πηγή: skai.gr