Αλεξάντερ Στουμπ: Αύριο ανακοινώνεται η πρόθεση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ– Ακολουθεί κοινή δήλωση με Σουηδία

Αύριο (Πέμπτη) ο πρόεδρος της Φινλανδίας (σ.σ Σάουλι Νιινίστο) θα ανακοινώσει την πρόθεση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ θα ακολουθήσει ανακοίνωση της κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο, και κοινή δήλωση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε στο BBC ο Αλεξάντερ Στουμπ. 

Η Φινλανδία μπαίνει στο ΝΑΤΟ κατά 99,9% δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας. 

Ο Στουμπ δήλωσε ότι υπάρχει «συντριπτική υποστήριξη» στη Φινλανδία για την ένταξη στη συμμαχία, επικαλούμενος μια δημοσκόπηση της Τρίτης που έδειξε 76% υπέρ και 12% κατά - μια μεγάλη απόκλιση από τα ευρήματα πριν από την εισβολή. «Το μόνο άτομο που μπορούμε να ευχαριστήσουμε είναι ο Πούτιν, αυτός είναι ο λόγος που θα συμμετέχουμε» σχολίασε δηκτικά.

Ο Στουμπ τόνισε η Φινλανδία «δεν ανησυχεί καθόλου» για τις απειλές της Ρωσίας ακόμα και για «στρατιωτική απάντηση» εάν γίνει μέλος.

«Πάντα έτσι ήταν», λέει, υπενθυμίζοντας ότι όταν η Ισλανδία, η Δανία και η Νορβηγία προσχώρησαν το 1949 «η ρητορική ήταν παρόμοια».

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια της «γκρίζας ζώνης» της διαδικασίας αίτησης ένταξης -μέχρι να τεθούν σε ισχύ οι εγγυήσεις ασφαλείας του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ- μπορεί να υπάρξει ρωσικός εκφοβισμός, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και παραπληροφόρηση.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν από τους μεγαλύτερους στρατούς στην Ευρώπη, και ότι οι ηγέτες τους λαμβάνουν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Αισθανόμαστε πολύ ασφαλείς, δεν ανησυχούμε καθόλου για αυτό (τις ρωσικές απειλές)», είπε.

Πηγή: bbc.com