Συναγερμός στην Ευρώπη: Νέα αύξηση των τιμών αερίου μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας στην Ουκρανία βλέπουν οι αναλυτές

Για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας από την Ουκρανία προειδοποιούν διεθνείς αναλυτές.

Σύμφωνα με το BBC, οι ευρωπαϊκές χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αέριο πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις τελευταίες κινήσεις της Ουκρανίας, η οποία λέει ότι θα διακόψει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του δικτύου της που μεταφέρει το 1/3 του καυσίμου που παραδίδεται στην Ευρώπη.

«Αν και ο αντίκτυπος στην πραγματική ποσότητα του παραδιδόμενου φυσικού αερίου δεν έχει ακόμη καθοριστεί, τα σημάδια είναι ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν», λέει ο Nathan Piper, επικεφαλής έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Investec.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι επιπτώσεις των περιορισμών προμηθειών που πιέζουν τις τιμές έρχονται καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αναπληρώσει τα αποθέματα μέχρι το καλοκαίρι, ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί εδώ και εβδομάδες στο πώς θα απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, ορισμένα κράτη-μέλη εκφράζουν τις διαφωνίες τους ως προς  τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Μάλιστα, το μπλοκ έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα μέχρι το τέλος του 2022, αλλά προτρέπει τις χώρες να συγκεντρώσουν τα αποθέματά τους.

Πόσο αέριο παρέχει η Ρωσία στην Ευρώπη;

Το 2019 η Ρωσία αντιπροσώπευε το 41% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με το BBC, η Ιταλία και η Γερμανία θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην εξάντληση των αποθεμάτων τους, καθώς είναι οι χώρες που εισάγουν το περισσότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Λιγότερο εξαρτημένη πάντως από τη Μόσχα είναι η Βρετανία, η οποία εισάγει μόλις το 5% των προμηθειών φυσικού αερίου από αυτή. 

Πηγή: skai.gr