Στον "αέρα" το Ταμείο Ανάκαμψης - Ουγγροπολωνικό μπλόκο λόγω κράτους δικαίου – Δυσαρέσκεια Βερολίνου

Στον «αέρα» βρίσκεται το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-27 καθώς και το -απολύτως αναγκαίο- σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (Ταμείο Ανάκαμψης), που είχαν εγκρίνει οι «27» τον Ιούλιο. Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία έκαναν πράξη τις απειλές τους τη Δευτέρα και μπλόκαραν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για μια κρίση στους κόλπους της Ένωσης. Το Βερολίνο εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του δια του Γερμανού πρέσβη στην ΕΕ. Σημειώνεται ότι για την έγκριση στην ανάληψη κοινού δανεισμού από την ΕΕ απαιτείται ομοφωνία. 

Η Ουγγαρία και η Πολωνία έθεσαν βέτο στην επιτροπή, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα), όπως ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές.

«Η Ουγγαρία έθεσε βέτο στον προϋπολογισμό, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός (Βίκτορ) Όρμπαν, επειδή δεν μπορούμε να στηρίξουμε το σχέδιο στην παρούσα μορφή του, επειδή συνδέει το κριτήριο (της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου) με τον προϋπολογισμό, κάτι που είναι αντίθετο με τα συμπεράσματα της συνόδου του Ιουλίου», επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ο Ζόλταν Κόβακς, εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

Οι ευρωβουλευτές και οι χώρες μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στις αρχές Νοεμβρίου επί αυτού του λεγόμενου «μηχανισμού της αιρεσιμότητας». Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε κατόπιν διαπραγματεύσεων, άνοιξε τον δρόμο για έναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με το οποίο συνδέεται και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Γερμανός πρέσβης στην ΕΕ, Μίχαελ Κλάους, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, εξέφρασε τη λύπη του για το μπλοκάρισμα αυτό. «Ήδη έχουμε χάσει πολύ χρόνο, απέναντι στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και στις σοβαρές οικονομικές ζημίες που προκαλεί», δήλωσε.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να υιοθετηθεί γρήγορα το συνολικό πακέτο, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση», συνέχισε ο Γερμανός διπλωμάτης. «Θα συνεχίσουμε τις εντατικές διαβουλεύσεις μας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», πρόσθεσε.

 Aρνητικά επηρέασε τα ομόλογα της Ευρωζώνης το βέτο που άσκησαν η Ουγγαρία και η Πολωνία 

Η αποτυχία να εγκριθεί το συνολικό πακέτο το οποίο αφορά στον Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης, οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκταμίευση πόρων από το νεοσύστατο Υπερταμείο. Η εξέλιξη αυτή «σκιάζει» τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης, και μετρίασε ελαφρώς το ευφρόσυνο κλίμα που δημιουργήθηκε στις αγορές μετά την ανακοίνωση ενός ακόμη αποτελεσματικού εμβολίου για την καταπολέμηση του Covid από την αμερικανική εταιρεία Moderna.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 83 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 41 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,72% έναντι -0,55% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,27%.

Στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1832 δολ., από το επίπεδο των 1,1827 δολ που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1830 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ