Μέρκελ προς Όρμπαν: Μην μπλοκάρεις το Ταμείο Ανάπτυξης 

Έκκληση στην υπευθυνότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ να καταστήσουν δυνατή την εκταμίευση του χρηματοοικονομικού πακέτου 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ απηύθυνε τη Δευτέρα η Γερμανία.

Μετά την απειλή βέτο της Ουγγαρίας λόγω της διαμάχης για την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ έκανε λόγο για «εξαιρετικά απαιτητικές διαπραγματεύσεις». Τα 27 κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσουν όλα στο τέλος των διαπραγματεύσεων.

«Υπάρχει μια πολύ μεγάλη ευθύνη να διασφαλίσουμε από κοινού ότι τα κονδύλια που περιμένουν ολόκληρες χώρες... θα φτάσουν στους πολίτες εγκαίρως. Αυτή είναι η κοινή ευθύνη που έχουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη», τόνισε ο Ζάιμπερτ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο πλαίσιο της τρέχουσας γερμανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ουγγαρία και πιθανόν η Πολωνία προτίθενται να ασκήσουν βέτο, επειδή αρνούνται να συνδέσουν την εκταμίευση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τις αρχές του κράτους δικαίου. Για την έγκριση στην ανάληψη κοινού δανεισμού από την ΕΕ απαιτείται ομοφωνία. 
 

Πηγή: skai.gr