Στο Λονδίνο ο Τσαβούσογλου: Τι συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του

Στο Λονδίνο ο Τσαβούσογλου: Τι συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μια σειρά διμερών και περιφερειακών θεμάτων συζήτησαν κατά το γεύμα εργασίας που είχαν το μεσημέρι στο Λονδίνο οι Υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ντόμινικ Ράαμπ ανέφερε ότι καλωσόρισε τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να συζητήσουν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών που θα ισχύσει μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους, τις διεθνείς προσπάθειες για ειρήνευση στη Συρία και «τα κοινά συμφέροντα ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ στη σφυρηλάτηση περιφερειακής σταθερότητας».

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου που μεταφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης από το Λονδίνο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη εύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

«Χρειάζεται να προσδώσουμε ταχύτητα σε αυτή την πολιτική διαδικασία υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης το μέλλον της διμερούς συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και ευρύτερα.

Κατά τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα όπως τα ταξίδια μεταξύ των δύο χωρών, ο τουρισμός και πιο συγκεκριμένα ο υγειονομικός τουρισμός, η ισχύ της βίζας για Τούρκους επιχειρηματίες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά από το Brexit, καθώς και η συνεργασία στον τομέα της άμυνας.

«Συζητήσαμε πώς θα βελτιώσουμε τις σχέσεις μας σε πολλούς τομείς», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου μετά από τη συνάντηση.

Ο κ. Τσαβούσογλου ανήγγειλε επίσης το άνοιγμα τουρκικού προξενείου στο Μάντσεστερ.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έκανε επίσης μια σύντομη επίσκεψη στον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζοντας στη συνέχεια ότι τον βρήκε υγιή και ότι τον συνεχάρη για την πρόσφατη γέννηση του γιου του.

Συναντήθηκε επίσης με την αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Υφυπουργό Εξωτερικών Γουέντι Μόρτον και τον επικεφαλής της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Τουρκία σερ Τζέφρι Ντόναλντσον του βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP.