Κλείσιμο

Στο Κίεβο ο Μπόρις Τζόνσον μετά το χαμένο τηλεφώνημα με τον Πούτιν

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Στο Κίεβο θα βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον για συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπό τη σκιά των ανησυχιών για εισβολή της Ρωσίας.

Σε δηλώσεις πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Τζόνσον είπε: «Είναι το δικαίωμα κάθε Ουκρανού να καθορίζει πώς θα κυβερνάται. Ως φίλος και δημοκρατικός εταίρος, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι εκείνων που την επιβουλεύονται. Προτρέπουμε τη Ρωσία να οπισθοχωρήσει και να εμπλακεί σε διάλογο για να βρεθεί μία διπλωματική λύση και να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία».

Ο κ. Τζόνσον επικρίνεται από την αντιπολίτευση στη χώρα του για το γεγονός ότι λόγω της δίωρης έκτακτης συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας με αφορμή την έκθεση της Σου Γκρέι για το 'partygate' έχασε το προγραμματισμένο τηλεφώνημα με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι σχολίασε ότι αυτό δείχνει πως υπάρχουν «συνέπειες στον πραγματικό κόσμο» όταν μια χώρα έχει έναν Πρωθυπουργό που αναλώνεται στην προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης.

«Η κρίση απαιτεί έναν συγκεντρωμένο Πρωθυπουργό, αλλά ο Μπόρις Τζόνσον υστερεί και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδιοργάνωση. Χθες έχασε ένα τηλεφώνημα με τον Πούτιν επειδή ήταν στο κοινοβούλιο υπερασπιζόμενος τα αδικαιολόγητα», συμπλήρωσε ο κ. Λάμι.

Ο Μπόρις Τζόνσον δε θα συνοδεύεται τελικά στο ταξίδι στο Κίεβο από την Υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς εκείνη ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι διαγνώστηκε θετική στον κορωνοϊό.

Η κα Τρας, που θα συμμετάσχει διαδικτυακά στις συνομιλίες, πέρασε το χθεσινό απόγευμα σε μία ασφυκτικά γεμάτη Βουλή των Κοινοτήτων χωρίς να φορά μάσκα.

Παρουσίασε μάλιστα στους βουλευτές τη νέα πρόταση νόμου για αυστηρότερες κυρώσεις κατά ρωσικών συμφερόντων.

Άγνωστο είναι αν θα πραγματοποιηθεί και το προγραμματιζόμενο ταξίδι της στη Μόσχα για συνομιλίες με τον ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, για το οποίο δεν είχε ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr