Ρίσι Σούνακ: «Έγιναν λάθη από την κυβέρνηση Τρας», λέει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η κυβέρνηση Τρας έκανε λάθη, όχι από πρόθεση, ωστόσο ήταν λάθη, είπε ο Ρίσι Σούνακ στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός - Αναγνωρίζω την ευθύνη, αλλά δεν φοβάμαι, είπε έξω από το 10 της Downing Sreet.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Μήνυμα ενότητας και αλλαγής ύφους διακυβέρνησης έστειλε με την πρώτη ομιλία του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ ο νέος Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Ο 57ος ηγέτης της χώρας και πέμπτος Πρωθυπουργός την τελευταία εξαετία άρχισε την ομιλία του κάνοντας λόγο για «βαθιά οικονομική κρίση» που διάγει η χώρα, αναφερόμενος στα απόνερα της πανδημίας και στις επιπτώσεις «του πολέμου του Πούτιν» στην Ουκρανία.

Σουνακ

Σημείωσε ότι η διακυβέρνηση Τρας έκανε «κάποια λάθη», όχι όμως από κακή πρόθεση και ο ίδιος αναδείχθηκε ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και της χώρας για να τα «διορθώσει» και για αυτό «η δουλειά αρχίζει τώρα».

Ο κ. Σούνακ τόνισε ότι στην καρδιά της κυβερνητικής του ατζέντας θα βάλει «την οικονομική σταθερότητα και την εμπιστοσύνη». Προϊδέασε για «δύσκολες αποφάσεις», αλλά παρέπεμψε στα διαπιστευτήριά του κατά το χειρισμό της πανδημΙας ως Υπουργός Οικονομικών.

Σούνακ

Είπε ότι δε θα αφήσει χρέη στις επόμενες γενιές και ότι θα ενώσει τη χώρα «όχι με λόγια, αλλά με πράξεις».

Δεσμεύθηκε να εργάζεται νυχθημερόν για τους πολίτες και σχολίασε ότι η κυβέρνησή του θα διακρίνεται από «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και λογοδοσία σε κάθε επίπεδο». Όπως σημείωσε, «η εμπιστοσύνη κερδίζεται και εγώ θα κερδίσω τη δική σας».

Σουνακ

Δήλωσε ευγνώμων στον Μπόρις Τζόνσον για τα «απίστευτα» επιτεύγματά του και αναφέρθηκε σε πρόθεση υλοποίησης του εκλογικού μανιφέστου των Συντηρητικών του 2019.

Επ' αυτού παρέθεσε τους βασικούς τομείς προτεραιότητας της πολιτικής του, δηλαδή το «ισχυρότερο» εθνικό σύστημα υγείας, τα «καλύτερα σχολεία» ως προς την εκπαίδευση, τους «ασφαλέστερους δρόμους» ως προς την αντιμετώπιση του εγκλήματος, τον «έλεγχο των συνόρων» ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, την προστασία του περιβάλλοντος, την υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων, την αναβάθμιση των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας και την «οικοδόμηση» της οικονομίας που αγκαλιάζει τις ευκαιρίες του Brexit.

«Κατανοώ ότι έχω δουλειά να κάνω για να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη μετά από όλα όσα έχουν συμβεί. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν με τρομάζει», ανέφερε ο κ. Σούνακ

Δεσμεύθηκε ότι θα βάλει τις ανάγκες των πολιτών πάνω από την πολιτική, ότι θα σχηματίσει μια κυβέρνηση αντιπροσωπευτική των καλύτερων παραδόσεων των Τόρις και κατέληξε ότι όλοι μαζί θα δημιουργήσουν «ένα μέλλον άξιο των θυσιών που τόσοι πολλοί έχουν κάνει».

Νωρίτερα ο 42χρονος πολιτικός είχε γίνει δεκτός στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ από τον βασιλιά Κάρολο Γ', ο οποίος του ανέθεσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Οβασιλιάς Κάρολος μετά την τυπική ερώτηση προς τον Ρίσι Σούνακ «can you form a government?» (μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση;») τον διόρισε νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Σουνακ

Λίγο πιο πριν, ο βασιλιάς είχε κάνει δεκτή την παραίτηση της Λιζ Τρας. Με σύντομη ομιλία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ η κα Τρας είπε αποχαιρετίσει το βρετανικό λαό ως ηγέτιδα της χώρας, μετά από μόλις επτά εβδομάδες.

Πηγή: skai.gr