Κλείσιμο

Ευρωπαϊκό συντονισμό κατά της παράνομης μετανάστευσης θα ζητήσει στη Σύνοδο της Γρανάδας ο Σούνακ

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εγκληματικές συμμορίες να αποφασίζουν ποιος έρχεται στις ακτές της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σούνακ λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γρανάδα

Λονδίνο, του Θανάση Γκαβού

Συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ροές μεταναστών μέσω παράνομων οδών θα ζητήσει στη σύνοδο της Γρανάδας ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ.

Στο πλαίσιο της σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην ισπανική πόλη ο κ. Σούνακ θα χαρακτηρίσει την υπάρχουσα κατάσταση «ανήθικη και μη βιώσιμη».

Προεδρεύοντας από κοινού με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζιόρτζια Μελόνι συνάντησης επί της παράνομης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πει ότι απαιτούνται «δημιουργικές πανευρωπαϊκές λύσεις» και ότι το κλειδί είναι η πάταξη των διακινητών και ο αυστηρότερος έλεγχος των συνόρων.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εγκληματικές συμμορίες να αποφασίζουν ποιος έρχεται στις ακτές της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Σούνακ λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γρανάδα.

Αναμένεται επίσης η οριστικοποίηση συμφωνιών με τους ηγέτες του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την πάταξη δικτύων διακινητών, μέσω της ανταλλαγής περισσότερων πληροφοριών ασφαλείας και ευρύτερης συνεργασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει καταστήσει μία από τις πέντε προτεραιότητες της διακυβέρνησής του το «να σταματήσουν οι λέμβοι» να διασχίζουν τη Μάγχη.

Κατά την παρουσία του στη Γρανάδα ο Ρίσι Σούνακ θα αναφερθεί επίσης στην ανάγκη στήριξης της Ουκρανίας και θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
 

Πηγή: skai.gr