Σουηδία: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ καταδικάστηκε σε πρόστιμο επειδή δεν υπάκουσε στις εντολές της αστυνομίας σε διαδήλωση

«Είναι παράλογο αυτοί που δρουν με βάση την επιστήμη να πληρώνουν το τίμημα», είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο

Σε πρόστιμο καταδικάστηκε σήμερα η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ αφού κρίθηκε ένοχη για απείθεια σε εντολή της αστυνομίας να φύγει από μια διαδήλωση στο Μάλμε, τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε το περιφερειακό δικαστήριο της πόλης αυτής.

Η 20χρονη Τούνμπεργκ, η οποία αναδείχτηκε στο «πρόσωπο» των νεαρών ακτιβιστών για το κλίμα σε όλον τον κόσμο αφού οργάνωσε εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, παραδέχτηκε ότι δεν υπάκουσε στην εντολή των αστυνομικών όμως δήλωσε αθώα λέγοντας ότι ενεργούσε λόγω έκτακτης ανάγκης.

«Είναι παράλογο αυτοί που δρουν με βάση την επιστήμη να πληρώνουν το τίμημα», είπε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.

greta

Στις 19 Ιουνίου η Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές της οργάνωσης Reclaim the Future απέκλεισαν έναν δρόμο απ’ όπου περνούσαν φορτηγά βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου. Η αστυνομία τους ζήτησε να αποχωρήσουν, όμως εκείνοι δεν υπάκουσαν.

Νωρίτερα, στο δικαστήριο, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε ότι οι πράξεις της ήταν δικαιολογημένες. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη που απειλεί τη ζωή, την υγεία και την ιδιοκτησία. Αμέτρητοι άνθρωποι και κοινότητες κινδυνεύουν, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», επέμεινε.

Το δικαστήριο τη διέταξε να πληρώσει πρόστιμο 1.500 κορωνών Σουηδίας (περίπου 140 ευρώ) και να καταβάλει άλλες 1.000 κορώνες σε ένα ταμείο για τα θύματα εγκληματικών ενεργειών. Το πρόστιμο αυτό είναι αναλογικό ως προς τα δηλωθέντα εισοδήματά της.

Στη Σουηδία η απείθεια στις εντολές της αστυνομίας μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και έξι μηνών.

Παρά την καταδίκη της, λίγες ώρες αργότερα η Τούνμπεργκ βοήθησε να οργανωθεί άλλη μια παρόμοια κινητοποίηση στο λιμάνι του Μάλμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ