Ο στρατός του Σουδάν ανέκτησε τον έλεγχο του κτιρίου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στο Χαρτούμ

Τουλάχιστον 97 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες στις συγκρούσεις στο Σουδάν, σύμφωνα με γιατρούς

Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του ανέκτησαν τον έλεγχο του κτιρίου του εθνικού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Σε δήλωσή του ο στρατός ανέφερε ότι οι μεταδόσεις θα συνεχιστούν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις του στρατού υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και της παραστρατιωτικής ομάδας «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF) του στρατηγού Ντάγκλο, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. 

Το Σάββατο, η RSF ανέφερε ότι οι μαχητές της είχαν καταλάβει τον έλεγχο του κτιρίου της τηλεόρασης μετά από συγκρούσεις με τις δυνάμεις του στρατού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο σουδανικός στρατός είπε ότι ο πρώην εκπρόσωπος της RSF, Ταγματάρχης Νατζμ αλ-Ντιν Ισμαήλ, αποστάτησε από την παραστρατιωτική δύναμη και επανεντάχθηκε στον στρατό.


Μια διαφωνία μεταξύ στρατού και RSF σχετικά με τη στρατιωτική μεταρρύθμιση και την ασφάλεια, η οποία προβλέπει την πλήρη συμμετοχή της RSF στο στρατό, έχει μετατραπεί σε αιματηρή σύγκρουση τους τελευταίους μήνες.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών ήρθε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα, όταν ο στρατός είπε ότι οι πρόσφατες μετακινήσεις των δυνάμεων της RSF έγιναν χωρίς συντονισμό και ήταν παράνομες.

Η ένταση κλιμακώθηκε, με συγκρούσεις, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και τις γύρω περιοχές το Σάββατο, με τουλάχιστον 97 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους, και εκατοντάδες να τραυματίζονται, μεταξύ των οποίων δύο ελαφρά τραυματίες Έλληνες.

Το Σουδάν είναι χωρίς κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 2021, όταν ο στρατός εκδίωξε τη μεταβατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χάμντoκ και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μια κίνηση που αποδοκίμασαν οι πολιτικές δυνάμεις ως «πραξικόπημα». Οι εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις αρχές του 2024.

Συνεχίζεται την ίδια στιγμή η αγωνία για τους 15 Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Μητρόπολη του Σουδάν οι οποίοι ζουν δραματικές ώρες καθώς μαίνονται οι συγκρούσεις στο Χαρτούμ.

Οι μαρτυρίες τους για τα όσα βιώνουν μέσα στη Μητρόπολη είναι δραματικές. Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ανάμεσα στους εγκλωβισμένους είναι και τρία παιδιά ηλικίας 9-10 ετών καθώς επίσης και δύο αδερφές οι οποίες κατάφεραν να μιλήσουν τηλεφωνικά με τους γονείς τους που βρίσκονται επίσης εγκλωβισμένοι μέσα στα σπίτια τους, πολύ κοντά στην Μητρόπολη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ