Σλοβακία: Οι ειδικοί ελπίζουν ότι το εμβόλιο της Novavax θα πείσει τους σκεπτικιστές

Το υπουργείο Υγείας της Σλοβακίας άνοιξε σήμερα την πλατφόρμα για τις εγγραφές για το νέο εμβόλιο της Novavax κατά του κορωνοϊού, το οποίο οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα πείσει τους σκεπτικιστές καθώς παρασκευάστηκε σύμφωνα με μια πιο συμβατική τεχνολογία.

Η Σλοβακία, χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, παρουσιάζει ποσοστό εμβολιασμού από τα πιο χαμηλά της ΕΕ, με μόνο το 51% του πληθυσμού εμβολιασμένο με δύο δόσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

«Οι εγγραφές θα αρχίσουν σήμερα, 15 Φεβρουαρίου και η ίδια η διαδικασία του εμβολιασμού στο τέλος του μήνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Ζουζάνα Ελιάσοβα.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρίας ως το πέμπτο επίσημο εμβόλιο στην ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει τότε ότι ήλπιζε πως το εμβόλιο, με την ονομασία Nuvaxovid, θα «μπορεί να είναι μια ισχυρή ενθάρρυνση για τους ανεμβολίαστους ή αυτούς που δεν έκαναν την αναμνηστική τους δόση!».

Οι Σλοβάκοι ανοσολόγοι χαιρέτισαν επίσης το νέο εμβόλιο. «Ανυπομονώ να αρχίσει η χρήση του Nuvaxovid γιατί μπορεί να αυξήσει τη βούληση των Σλοβάκων να εμβολιαστούν», δήλωσε ο Πέτερ Βισολάζσκι, πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης των γιατρών.

Το εμβόλιο της Novavax βασίζεται στη λεγόμενη τεχνολογία των πρωτεϊκών υποενοτήτων, η οποία είναι δοκιμασμένη, καθώς χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τον εμβολιασμό των ανθρώπων κατά ασθενειών όπως η ηπατίτιδα Β και ο κοκκύτης.

Σύμφωνα με τον Βισολάζσκι, το γεγονός ότι τα προηγούμενα εμβόλια για την Covid δοκιμάστηκαν σε βλαστοκύτταρα από έμβρυα που είχαν αποβληθεί μπορεί να αποθάρρυνε τους πιστούς Σλοβάκους από το να εμβολιαστούν.

«Η χρήση μιας τεχνολογίας δοκιμασμένης και πιο συμβατικής μπορεί να αποτελεί ένα σημαντικό επιχείρημα στη Σλοβακία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Σλοβακία παρήγγειλε 600.000 δόσεις του εμβολίου της Novavax, από τις οποίες οι πρώτες 34.000 δόσεις αναμένεται να φθάσουν την προσεχή εβδομάδα, διευκρίνισε η Ελιάσοβα.

Άλλες χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γερμανία, επίσης παρήγγειλαν το Nuvaxovid. Το εμβόλιο εγκρίθηκε και στη Βρετανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ