Γιατί δεν ανοίγουν ακόμα τα ραντεβού για το εμβόλιο της Novavax

Την επόμενη εβδομάδα θα παραλάβει η Ελλάδα τις πρώτες 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax κατά του κορωνοϊού, ωστόσο η εταιρεία ακόμα και σήμερα δεν έχει επιβεβαιώσει τη μέρα που θα παραδώσει τα εμβόλια, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Στο πλαίσιο αυτό, δε θα ανοίξουν ακόμα ραντεβού για εμβολιασμό με το εμβόλιο της Novavax. 

Σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα μας θα παραλάβει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο 474.000 δόσεις.

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά όσων έχουν νοσήσει δύο φορές με τον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επισήμανε ότι αύριο θα συζητηθεί το θέμα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες.

Για τον εμβολιασμό παιδιών μικρότερων των 5 ετών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισήμανε ότι αν και οι πρώτες εκτιμήσεις ήταν ότι ο FDA θα ενέκρινε γρήγορα τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 2-5 ετών, η ανοσιακή απόκριση δεν ήταν αυτή που επιθυμούσαν. Πρόσθεσε δε ότι σύμφωνα με μελέτες, θα πρέπει να γίνει και 3η δόση και γι' αυτό θεωρήθηκε ότι θα ήταν καλύτερο να περιμένουμε τα αποτελέσματα και με την τρίτη δόση.

«Υπάρχει ένα διάλλειμμα για το θέμα προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη. Δε δέχονται οι σύμβουλοι του FDA να εγκρίνουν ένα εμβόλιο χωρίς να έχουν ολοκληρωμένη τη μελέτη», τόνισε. 

Πηγή: skai.gr