Η Σλοβακία δηλώνει έτοιμη να στείλει 30 άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία

Η Σλοβακία ζητεί ως αντάλλαγμα Leopard ή άλλα άρματα δυτικής κατασκευής

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας δηλώνει έτοιμη να παραδώσει «άμεσα» 30 άρματα μάχης Τ-72 στην Ουκρανία, εφόσον λάβει άρματα δυτικής κατασκευής για να τα αντικαταστήσει, γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Γιαροσλάβ Ναντ.

Πέρυσι η Σλοβακία είχε στείλει στην Ουκρανία 30 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BVP-1, σοβιετικής κατασκευής, κατόπιν συμφωνίας με τη Γερμανία για την απόκτηση 15 αρμάτων μάχης Leopard 2.

«Έχουμε άλλα 30 άρματα μάχης Τ-72 τα οποία μπορούμε να παραδώσουμε αμέσως στην Ουκρανία, ακόμη κι αύριο, εφόσον λάβουμε άρματα δυτικής κατασκευής – Leopard ή άλλου τύπου – προς αντικατάστασή τους», δήλωσε σήμερα ο σλοβάκος υπουργός Άμυνας.

Εδώ και μήνες η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζητούσε επίμονα άρματα μάχης από τη Δύση, προκειμένου ο στρατός της να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη πυρός στον αγώνα που δίνει για την απελευθέρωση των εδαφών που κατέλαβαν οι ρώσοι εισβολείς.

Νωρίτερα σήμερα, η Γερμανία ανακοίνωσε επισήμως την παράδοση αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, κίνηση που το Κίεβο επαίνεσε ως πιθανό σημείο καμπής στον πόλεμο.

Βάσει των κριτηρίων του ΝΑΤΟ, η Σλοβακία χρειάζεται 43 άρματα μάχης, είπε ο υπουργός Άμυνας Γιαροσλάβ Ναντ, συμπληρώνοντας ότι θα έχει συνολικά 45 μόλις παραλάβει τα 15 Leopard από τη Γερμανία. Μέχρι στιγμής, η Μπρατισλάβα έχει παραλάβει μόλις ένα και περιμένει πως από τον Μάρτιο θα αποκτά δύο κάθε μήνα.

Πέρυσι η Σλοβακία είχε στείλει επίσης στην Ουκρανία οκτώ αυτοκινούμενα πυροβόλα Zuzana και κατασκευάζει άλλα 16 που θα πληρώσουν η Δανία, η Γερμανία και η Νορβηγία. Ο Ναντ είπε ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά άλλων 11 αυτοκινούμενων πυροβόλων και έχει διαπραγματευτεί τη σχετική σύμβαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ