Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επέβαλε κυρώσεις σε επιχειρηματία και εννέα ιερείς που έχουν σχέσεις με την Ρωσική Εκκλησία

Η απόφαση αυτή υπήρξε μια από τις τελευταίες μιας σειράς πρωτοβουλιών του Κιέβου κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξη της προς τον Πούτιν

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι επέβαλε κυρώσεις σ’ έναν από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες της Ουκρανίας και σε εννέα αρχιερείς που συνδέονται με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία για πέντε χρόνια.

Η απόφαση αυτή υπήρξε μια από τις τελευταίες μιας σειράς πρωτοβουλιών του Κιέβου κατά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία έχει εκφράσει την υποστήριξη της προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδόν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ένα διάταγμα που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Ουκρανού προέδρου αργά την Τρίτη ανέφερε ότι οι κυρώσεις επιβλήθηκαν κατά του Βαντίμ Νοβίνσκι, του οποίου η περιουσία εκτιμάτο ότι ανερχόταν πριν τον πόλεμο μεταξύ 1,3-3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με την ουκρανική έκδοση του περιοδικού Forbes.

O Νοβίνσκι, ο οποίος πιστεύεται ότι τώρα βρίσκεται στην Γερμανία, έχει επιχειρηματικά συμφέροντα με τους τομείς της ενέργειας και της χαλυβουργίας.

Ο ίδιος επίσης έχει τον εκκλησιαστικό τίτλο του διακόνου και χρηματοδοτούσε το τμήμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διάκειται φιλικά προς την Μόσχα για πολλά χρόνια, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Στον κατάλογο των κυρώσεων περιλαμβάνεται και ο Πάβελ Λέμπεντ, ο εφημέριος της μονής Λάυρας του Κιέβου-Πετσέρκ και άλλοι ανώτεροι κληρικοί από περιφερειακά παραρτήματα της εκκλησίας στα ανατολικά και νότια –όπου βρίσκονται τα σημαντικά μέτωπα του πολέμου- καθώς και στην Κριμαία η οποία κατελήφθη και προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014.

Ο Νοβίνσκι και οι ιερείς δεν ήσαν άμεσα προσβάσιμοι για να σχολιάσουν το ζήτημα.

Ο Ζελένσκι και η ομάδα του έχουν λάβει σκληρά μέτρα εναντίον πολλών εκπροσώπων του τμήματος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που διάκειται φιλικά προς την Μόσχα, κατηγορώντας τους για υποστήριξη της ‘γενοκτονίας’ υπό το πρόσχημα της θρησκείας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα παρόμοιες κυρώσεις επιβλήθηκαν σε 22 Ρώσους που σχετίζονται με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η πλειονότητα των Ουκρανών είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και ο ανταγωνισμός είναι έντονος μεταξύ του τμήματος της εκκλησίας που συνδέεται ιστορικά με τη Μόσχα και μιας ανεξάρτητης εκκλησίας που ανακηρύχθηκε μετά την ανεξαρτησία από τη σοβιετική κυριαρχία το 1991.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ