Σκάνδαλο στη Σκωτία: Αθώα δηλώνει η Νίκολα Στέρτζιον

Την αθωότητά της διακηρύσσει με δήλωση στο Twitter η τέως πρωθυπουργός της Σκωτίας, μετά από τη σύλληψή της στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανή διασπάθιση χρήματος στο Εθνικό Κόμμα Σκωτίας

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Την αθωότητά της διακηρύσσει με δήλωση που ανήρτησε στο Twitter η τέως πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον, μετά από τη σύλληψή της την Κυριακή στο πλαίσιο της έρευνας για πιθανή διασπάθιση χρήματος στο Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP), ενόσω ήταν πρόεδρος η ίδια.

Η κα Στέρτζιον συνελήφθη λίγο μετά από τις 10 το πρωί, αφού είχε μεταβεί σε αστυνομικό τμήμα για προκανονισμένη κατάθεση.

Αν και η αστυνομία τη θεωρεί ύποπτη για την υπόθεση, αφέθηκε ελεύθερη δίχως απαγγελία κατηγοριών μετά από επτά ώρες ανάκρισης.

Στη δήλωσή της η 52χρονη πολιτικός αναφέρει ότι η σύλληψη της προκάλεσε «σοκ και βαθιά αναστάτωση», ιδίως από τη στιγμή που είναι «σίγουρη» ότι δεν έχει διαπράξει κανένα παράπτωμα.

Εκφράζει ευγνωμοσύνη για όσους δείχνουν πίστη στο πρόσωπό της και γνωρίζουν ότι δε θα έκανε «τίποτα που θα έπληττε είτε το SNP είτε τη χώρα».

«Η αθωότητα δεν είναι απλά ένα τεκμήριο το οποίο δικαιούμαι από το νόμο. Γνωρίζω πέραν αμφιβολίας ότι είμαι πράγματι αθώα από οποιοδήποτε παράπτωμα», σημειώνει η κα Στέρτζιον.

Λέει δε ότι μετά από ένα σύντομο διάλειμμα θα επιστρέψει στα καθήκοντά της στο τοπικό κοινοβούλιο της Σκωτίας Χόλιρουντ. Ωστόσο, ο διάδοχός της Χάμζα Γιούσαφ δέχεται πιέσεις να τη θέσει εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας για όσο διαρκεί η αστυνομική έρευνα.

Η έρευνα για τα οικονομικά του SNP άρχισε το 2021 και επικεντρώνεται στη διαχείριση των 600.000 λιρών που είχαν συλλεχθεί από δωρεές υποστηρικτών του κόμματος με σκοπό την ενίσχυση της εκστρατείας ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας από το Ην. Βασίλειο.

Καταγγέλλεται ότι χρήματα από αυτό το ποσό χρησιμοποιήθηκαν για άλλες δαπάνες, όπως για ένα τροχόσπιτο αξίας 110.000 λιρών, το οποίο εντοπίστηκε στο σπίτι της πεθεράς της κ. Στέρτζιον.

Οι άλλοι δύο υπεύθυνοι για τα οικονομικά του SNP, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του κόμματος Πίτερ Μάρελ, που είναι ο σύζυγος της κ. Στέρτζιον, καθώς και ο πρώην ταμίας Κόλιν Μπίτι, επίσης συνελήφθησαν ως ύποπτοι προ εβδομάδων και έχουν αφεθεί ελεύθεροι δίχως κατηγορίες για την ώρα.

Πηγή: skai.gr