Σερβική Δικαιοσύνη: «Τα PCR τεστ του Τζόκοβιτς ήταν έγκυρα»

Σέρβοι εισαγγελείς στη Σερβία ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο κορυφαίος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς υπέβαλε πλαστά πιστοποιητικά τεστ Covid στις αυστραλιανές αρχές. 

Ένα ρεπορτάζ του BBC αμφισβήτησε την εγκυρότητα των τεστ, εστιάζοντας σε αποκλείσεις στους σειριακούς αριθμούς. Τα τεστ δόθηκαν στις αυστραλιανές αρχές ώστε ο τενίστας να καταφέρει να παίξει στο Australian Open. Η αίτησή του για βίζα τελικά απορρίφθηκε, απελάθηκε και δεν μπόρεσε να παίξει στο τουρνουά. 

Η Εισαγγελία του Βελιγραδίου ωστόσο ανέφερε ότι το σερβικό υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε ότι τα έγγραφα ήταν αυθεντικά. Το γραφείο λέει ότι επιθεώρησε την "ηλεκτρονική βάση δεδομένων" που περιέχει λεπτομέρειες για τις δοκιμές και τα αποτελέσματα, και δείχνει ότι το αρχικό θετικό τεστ του Τζόκοβιτς και το μετέπειτα αρνητικό τεστ ήταναμφότερα έγκυρα. Τα έγγραφα που υπέβαλαν οι δικηγόροι του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας περιελάμβαναν δύο πιστοποιητικά τεστ Covid (PCR), ένα με θετικό αποτέλεσμα στις 16 Δεκεμβρίου και ένα με αρνητικό αποτέλεσμα στις 22 Δεκεμβρίου. 

Μια γερμανική ερευνητική ομάδα που ονομάζεται Zerforschung εντόπισε για πρώτη φορά την ασυμφωνία, δηλαδή ότι το προηγούμενο τεστ είχε μεταγενέστερο σειριακό αριθμό. Έγραψαν ένα blog με το δηκτικό τίτλο «Οι δοκιμές PCR του Νόβακ Τζόκοβιτς που ταξιδεύουν στο χρόνο» και συνεργάστηκαν με τη γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Der Spiegel που ανέφερε για το θέμα. 

Οι αύξοντες αριθμοί στα έγγραφα ήταν εκτός σειράς με άλλους που συγκεντρώθηκαν από την ίδια περίπου περίοδο, ανέφερε το BBC. Όμως η εισαγγελία της Σερβίας δήλωσε την Τετάρτη:
«Διαπιστώθηκε ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς δοκιμάστηκε πολλές φορές και τα... αποτελέσματα των εξετάσεων από τις 16 Δεκεμβρίου και τις 22 Δεκεμβρίου ήταν έγκυρα». Η δήλωση του εισαγγελέα έρχεται την παραμονή της συνάντησης του τενίστα με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

 BBC Photo 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: bbc.com