Σενεγάλη: Πολύνεκρες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας

Τρίτη νύχτα επεισοδίων - Τους 15 έφτασαν οι νεκροί - Οι πιο αιματηρές συγκρούσεις στη χώρα εδώ και δεκαετίες

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες Σάββατο το βράδυ στη Σενεγάλη μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας σε συνοικίες του Ντακάρ, κατά την τρίτη νύκτα των διαδηλώσεων που σημειώνονται στη χώρα μετά την καταδίκη σε διετή φυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Ουσμάν Σονκό και οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους.

Μεταξύ των 15 νεκρών είναι και δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η προεδρία της Σενεγάλης. Πρόκειται για τις πιο αιματηρές συγκρούσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα της δυτικής Αφρικής εδώ και δεκαετίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Αντουάν Ντιόμ δήλωσε ότι από την αρχή των διαδηλώσεων την Πέμπτη έχουν γίνει «περίπου 500 συλλήψεις».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Σενεγάλη είναι στόχος επιθέσεων από «σκοτεινές δυνάμεις». «Υπάρχει ξένη επιρροή. Η χώρα δέχεται επίθεση», τόνισε ο Ντιόμ. «Εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της χώρας» έχουν γίνει στόχος προκειμένου να προκληθεί «χάος», συνέχισε, επικαλούμενος κυρίως την επίθεση εναντίον εργοστασίου παραγωγής νερού.

«Δεν θα υποκύψουμε σε αυτές τις ομάδες ούτε σε αυτούς τους ξένους που ήρθαν να λεηλατήσουν τη χώρα μας», είχε επισημάνει νωρίτερα ο υπουργός Τουρισμού Μαμ Εμπαγιέ Νιάνγκ.

Οι δυνάμεις ασφαλείας παραμένουν ανεπτυγμένες παντού στην πρωτεύουσα, ενώ ο στρατός έχει λάβει θέσεις σε στρατηγικά σημεία.

Από την Πέμπτη πολλά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια έχουν λεηλατηθεί, κυρίως τράπεζες και καταστήματα σε προάστια του Ντακάρ. Κάποιοι δρόμοι μαρτυρούν τις βίαιες συγκρούεις που σημειώνονται, με καμένα αυτοκίνητα και λάστιχα και πέτρες σκορπισμένες.

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν χθες «την ανησυχία και τη θλίψη τους» για τα βίαια επεισόδια και ζήτησαν να αποκατασταθεί η ηρεμία.

Εξάλλου η διεθνής κοινότητα ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να σταματήσει η βία στη Σενεγάλη, μια σπάνια νησίδα σταθερότητας στη δυτική Αφρική.

Πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το WhatsApp και το Twitter ήταν εκτός λειτουργίας χθες το βράδυ, ένα μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να αποφευχθεί «η μετάδοση μηνυμάτων μίσους και ανατροπής», όπως ανέφερε.

«Αντίσταση»

Οι Σενεγαλέζοι περιμένουν με αγωνία να δουν αν θα συλληφθεί ο Σονκό, που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Την Πέμπτη κρίθηκε αθώος για βιασμό, αλλά καταδικάστηκε ερήμην για τη διαφθορά ανήλικης σε δύο χρόνια φυλάκιση.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι δεν μπορεί πλέον να είναι υποψήφιος. Ο Σονκό καταγγέλλει από την αρχή ότι η υπόθεση είναι μια συνωμοσία του προέδρου της Σενεγάλης Μακί Σαλ για να τον εξοντώσει πολιτικά.

Έχει δηλώσει ότι «είναι αποκλεισμένος» στο σπίτι του στο Ντακάρ από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες εμποδίζουν όποιον θέλει να πλησιάσει.

Ο Σονκό μπορεί να συλληφθεί «ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνη Ισμαϊλά Μαντιόρ Φαλ.

Το κόμμα του, το Pastef, έχει ζητήσει «να διευρυνθεί και να ενταθεί η αντίσταση (…) μέχρι την αποχώρηση του Μακί Σαλ», τον οποίο κατηγορεί για «δικτατορικές τάσεις», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.

Για την κυβέρνηση οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει δεν είναι «μια λαϊκή διαδήλωση με πολιτικά αιτήματα», αλλά «πράξεις βανδαλισμού και λεηλασίας».

Πηγή: skai.gr