Πρόεδρος Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής στην Ιταλία: Η γη στην Τουρκία μετακινήθηκε 3 μέτρα από τον σεισμό

«Γνωρίζουμε ότι το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα με μετατόπιση ακόμη και άνω των τριών μέτρων», δήλωσε ο Κάρλο Ντονιόλι

Για ένα τεράστιο γεγονός, παγκόσμιας κλίμακας έκανε λόγο σε δηλώσεις του στην Corriere Della Sera ο Ιταλός καθηγητής Κάρλο Ντονιόλι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας στη γειτονική χώρα.

«Αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα μετακινήθηκε περίπου 3 μέτρα κατά μήκος της βορειοανατολικής-νοτιοδυτικής κατεύθυνσης σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας. Μιλάμε για μια δομή στη συνοριακή περιοχή μεταξύ αυτού του κόσμου, εκείνου της αραβικής πλάκας και εκείνου της πλάκας της Ανατολίας».

Σεισμός

Από τις εκτιμήσεις που έχουμε και οι οποίες σταδιακά βελτιώνονται, γνωρίζουμε ότι το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα με μετατόπιση ακόμη και άνω των τριών μέτρων. Όλα έγιναν μέσα σε μερικές δεκάδες δευτερόλεπτα, προκαλώντας αυτόν τον σεισμό μεγέθους 7,8,-7,9 Ρίχτερ, ένας σεισμός που ονομάζεται μέγα σεισμός», δήλωσε και συνέχισε: 

«Μιλάμε για διαρκή κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρατηρούμε μια οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Τα δύο πτερύγια μετακινήθηκαν το ένα σε σχέση με το άλλο. Με άλλα λόγια: είναι σαν να είχε κινηθεί η Τουρκία σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».

Πηγή: skai.gr