Μακραίνει η λίστα θανάτου σε Τουρκία και Συρία: Πάνω από 2.600 νεκροί και 11.000 τραυματίες από τους φονικούς σεισμούς

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.651 και τουλάχιστον 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ κατέρρευσαν 3.471 κτίρια.

Ξεπερνούν τους 2.600 οι νεκροί από τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο, προσωρινό απολογισμό.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.651 και τουλάχιστον 11.159 άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ κατέρρευσαν 3.471 κτίρια.

hhtehe

Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390.

Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

Τουλάχιστον 120 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό της Δευτέρας στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με ενημέρωση από την Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών της Τουρκίας (AFAD).

Μόνο το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS), το οποίο αναφέρει μόνο τους πιο σημαντικούς μετασεισμούς που γίνονται πραγματικά αισθητοί από εκείνους στη ζώνη του σεισμού, ανέφερε τουλάχιστον 43 μετασεισμούς μεγέθους 4,3 ή και μεγαλύτερου.

yhjyjyjyjyj

Τρεις από τους μετασεισμούς είχαν μέγεθος μεγαλύτερο από 6 Ρίχτερ, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου σεισμού των 7,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε 95 χιλιόμετρα (59 μίλια) βόρεια από το επίκεντρο του κύριου σεισμού που σημειώθηκε το πρωί, σύμφωνα με το USGS.

Η εκπρόσωπος του OCHA, Μαντεβί Σουν-Σουόν είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον 170 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.

Τουρκία

Τα σωστικά συνεργεία και στις δύο χώρες συνεχίζουν το υπεράνθρωπο έργο τους για την αναζήτηση ζωντανών ή νεκρών κάτω από όγκους ερειπίων καθώς νέες πολυκατοικίες κατέρρευσαν, με πολλά οικοδομικά τετράγωνα σε 10 πόλεις να έχουν ισοπεδωθεί από το μεγαλύτερο σεισμό που έπληξε την Τουρκία από το 1933.

«Πρόκειται για την καταστροφή του αιώνα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στη γείτονα Μανώλη Κωστίδη. «Ο αριθμός των νεκρών δεν θα αυξηθεί, θα πολλαπλασιαστεί» δήλωσαν Τούρκοι δημοσιογράφοι. 

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Τουρκία

Τα βίντεο που έρχονται στη δημοσιότητα από τις δραματικές προσπάθειες των σωστικών συνεργείων αλλά και των απλών πολιτών που αναζητούν κάτω από τα ερείπια τους δικούς τους ανθρώπους είναι δραματικά. 

Σεισμολόγοι εκτιμούν ότι η σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα ίσως είναι χειρότερη και από το σεισμό του 1999.

Το έργο των σωστικών συνεργείων το καθιστά ακόμα πιο δύσκολο οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή καθώς χιονίζει και οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 2 βαθμούς Κελσίου.

Ο φονικός σεισμός έπληξε τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Καχρανμαρμαράς, την Γκαζιάντεπ, τη Σανλιούρφα, τη Ντιγιάρμπακιρ, τα Άδανα, την Αντιγιαμάν, τη Μαλάτια, την Οσμάνιγε, τη Χατάι και την Κιλίς, ανακοίνωσε η AFAD, η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών. Στην Αντιόχεια έχουν καταρρεύσει ελληνικές εκκλησίες. 
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ