Σε «καραντίνα» η Γαλλία μετά το τριήμερο ταραχών: Περιορισμοί στην κυκλοφορία - Κατεβαίνουν τεθωρακισμένα της αστυνομίας στους δρόμους

Εκτάκτως στο Παρίσι ο Μακρόν, αναχώρησε νωρίτερα από τη Σύνοδο Κορυφής - «Ολες οι υποθέσεις, ανάμεσά τους και η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξετάζονται», δήλωσε η Γαλλίδα πρωθυπουργός

Εσπευσμένα στο Παρίσι γύρισε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Εμανουέλ Μακρόν για να παραστεί σε σύσκεψη για τη διαχείρισης της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία και τον δραματικό κύκλο βίας και ταραχών σχεδόν σε όλη τη χώρα, μετά την δολοφονία την Τρίτη  ενός 17χρονου μετανάστη από την αστυνομία. 

Μόνο στις χθεσινοβραδυνές ταραχές τραυματίστηκαν 250 αστυνομικοί, έγιναν βανδαλισμοί και καταστροφές και προσήχθησαν περίπου 800 άτομα, στην πλειοψηφία τους  ανήλικοι μεταξύ 14 και 18 ετών. 

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την εφαρμογή εκτάκτων μέτρων, ώστε να μην επαναληφθούν τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών, ενώ η κυβέρνηση της Μπορν ετοιμάζεται να βγάλει τεθωρακισμένα της αστυνομίας στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, προκειμένου να περιοριστεί η δράση των διαδηλωτών.

Ενδεικτικό της λαϊκής οργής είναι ότι η πόλη Ντενέν που βρίσκεται στα σύνορα της Γαλλίας με το Βέλγιο έχει καταστραφεί κατά τα τρία τέταρτα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. 

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες και τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας). 

«Έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις και αρκετές συγκεντρώσεις σε διαμερίσματα που είναι τα πλέον ευαίσθητα», είπε o Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε στο υπουργείο Εσωτερικών,

Νωρίτερα σήμερα, μετα΄από δύο ημέρες χάους, η πόλη της Μασσαλίας ανακοίνωσε  την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν την κυκλοφορία τους στις 19.00.

«Ολες οι υποθέσεις», ανάμεσά τους και η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξετάζονται από την γαλλική κυβέρνηση για «την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης από όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.

«Ολες οι υποθέσεις», ανάμεσά τους και η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξετάζονται από την γαλλική κυβέρνηση για «την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Πολιτικοί παράγοντες, κυρίως από τον χώρο της Ακροδεξιάς έχουν ζητήσει να κηρυχθούν πολλές περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ληφθούν μέτρα καταστολής, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες.
 

Πηγή: skai.gr
TAGS: Γαλλία