Σε εγρήγορση το Ηνωμένο Βασίλειο για τον κοροναϊό

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι 14 άνθρωποι στη χώρα έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για ενδεχόμενη προσβολή τους από τον κοροναϊό που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Εξ αυτών πέντε έχει επιβεβαιωθεί ότι πάσχουν από απλή γρίπη, ενώ οι υπόλοιποι εννέα αναμένουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Νωρίτερα η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας είχε επιβεβαιώσει ότι εξετάζονταν πέντε άνθρωποι, τουλάχιστον δύο εκ των οποίων είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την πόλη Ουχάν στην Κίνα, επίκεντρο της έξαρσης του ιού.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, τουλάχιστον τέσσερις από τους ασθενείς στη Σκωτία είναι Κινέζοι υπήκοοι. Οι ασθενείς αυτοί βρίσκονται σε απομόνωση σε νοσοκομεία στη Γλασκώβη και στο Εδιμβούργο.

Ένα από τα πιθανά κρούσματα, εξάλλου, έχει αναφερθεί στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι έχουν έρθει στη Βρετανία από την περιοχή της Ουχάν από τη στιγμή που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα του κοροναϊού και μετά.

Η Δημόσια Υπηρεσία Υγείας καλεί τους επιβάτες αυτούς να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους αν έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή συμπτώματα γρίπης.

Οι γιατροί έχουν λάβει οδηγίες να κλείνουν σε ένα απομονωμένο δωμάτιο του ιατρείου τους ασθενείς που θεωρούν ότι ίσως είναι φορείς του ιού, ώστε να υποβάλλονται σε εξειδικευμένες εξετάσεις.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης της νόσου, οι ασθενείς θα μεταφέρονται σε ένα από τα τέσσερα νοσοκομεία της χώρας που προσφέρουν συνθήκες πλήρους απομόνωσης για τέτοιου είδους περιπτώσεις - δύο στο Λονδίνο, ένα στο Λίβερπουλ και ένα στο Νιουκάστλ.

Βρετανοί γιατροί επισημαίνουν ότι σε πόλεις με μεγάλο πληθυσμό Κινέζων φοιτητών, όπως το Λονδίνο, θα πρέπει να αναμένεται ανάλογη κινητοποίηση, καθώς κάθε σύμπτωμα βαριάς γρίπης θα προκαλεί προβληματισμό. Οι φοιτητές από την Κίνα αναλογούν σχεδόν στο 1/4 των ξένων φοιτητών στη Βρετανία (περίπου 107.000 επί συνόλου 460.000 με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία).

Ήδη τα βρετανικά πανεπιστήμια φέρονται να μην επιτρέπουν σε φοιτητές και μέλη προσωπικού που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα στις υπό καραντίνα περιοχές της Κίνας να επιστρέψουν στις θέσεις τους μέχρι να περάσει «μία εύλογη περίοδος απομόνωσής τους».