Σαουδική Αραβία: Το Ριάντ βλέπει στο Ισραήλ έναν «εν δυνάμει σύμμαχο»

Το Ισραήλ θα μπορούσε να γίνει ένας «εν δυνάμει» σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, η οποία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος, δήλωσε σήμερα ο πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατά τη διάρκεια σπάνιας συνέντευξης στον ξένο Τύπο.

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη οικονομία στον αραβικό κόσμο, απορρίπτει οποιαδήποτε εξομάλυνση με το Ισραήλ χωρίς μια διευθέτηση του παλαιστινιακού ζητήματος.

«Δεν θεωρούμε το Ισραήλ εχθρό, αλλά εν δυνάμει σύμμαχο, με πολλά συμφέροντα που μπορούμε να έχουμε από κοινού», δήλωσε ο μπιν Σαλμάν στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Αλλά πρέπει να επιλύσουμε ορισμένα προβλήματα πριν φθάσουμε εκεί. Ελπίζουμε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα επιλυθεί», πρόσθεσε ο πρίγκιπας, ντε φάκτο ηγέτης της χώρας.

Δύο από τους συμμάχους της Σαουδικής Αραβίας στον Κόλπο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, υπέγραψαν συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων τους με το Ισραήλ το 2020.

Γνωστές ως «συμφωνίες του Αβραάμ», οι συμφωνίες αυτές που επιτεύχθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, εξόργισαν τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι κατήγγειλαν μια «πισώπλατη μαχαιριά».

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν φάνηκε πιο ανοιχτός σε σχέση με τον πατέρα του, τον βασιλιά Σαλμάν, προς το εβραϊκό κράτος, επιτρέποντας για παράδειγμα σε ισραηλινά αεροσκάφη να διασχίσουν τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ είχε διαψεύσει πληροφορίες του ισραηλινού Τύπου, σύμφωνα με τις οποίες ο τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε πραγματοποιήσει μυστική επίσκεψη στο βασίλειο τον Νοέμβριο του 2020 για να συζητήσει με τον διάδοχο μια πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ