Κλείσιμο

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει πυρηνικά όπλα ή ΝΑΤΟϊκές βάσεις στο έδαφος της Φινλανδίας, λέει η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν

Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη νατοϊκών στρατιωτικών υποδομών μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε την Πέμπτη η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μάριν, διευκρινίζοντας ότι η ίδια η Συμμαχία δεν έχει ενδιαφερθεί να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή βάσεις στη σκανδιναβική χώρα. 

"Δεν υπάρχει καν ενδιαφέρον (στους κόλπους του ΝΑΤΟ) να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή βάσεις στην Φινλανδία", ξεκαθάρισε η Μάριν στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σύμφωνα με το γραφείο της.

Όπως είπε επίσης η Μάριν, το θέμα της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το ΝΑΤΟ ή της εγκατάστασης βάσεων στην Φινλανδία δεν εντάσσεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Ελσίνκι με τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ την Τετάρτη, μια απόφαση που πυροδοτήθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζουν τις τουρκικές ενστάσεις επί της διαδικασίας ένταξης που αρχικά αναμενόταν σχετικά γρήγορη.

Σε επίσκεψή της στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον ιταλό ομόλογό της Μάριο Ντράγκι, η Μάριν εκτίμησε ότι το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί με το διάλογο.

"Θεωρώ ότι σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να έχουμε συνομιλίες με την Τουρκία και με όλες τις άλλες χώρες μέλη, να απαντάμε σε τυχόν ερωτήματα και να διορθώνουμε τυχόν παρεξηγήσεις", είπε η Μάριν στην ιταλική εφημερίδα.

Η Τουρκία 

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, εξέφρασε την αντίθεσή της στα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατηγορώντας τους σκανδιναβούς γείτονες ότι υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με οργανώσεις τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.

Η Άγκυρα επικαλέστηκε ακόμη τα εμπάργκο εξαγωγών όπλων από τις δύο χώρες προς την Τουρκία μετά την διαταγή του Ερντογάν στον στρατό του, το 2019, να επιτεθεί σε Κούρδους που συνδέονται με το PKK στη Συρία.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον αναμένεται να συναντηθούν εντός της ημέρας στην Ουάσινγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η Ιταλία υποστηρίζει ένθερμα τα αιτήματα ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας και προτίθεται να επισπεύσει τις όποιες εσωτερικές διαδικασίες για να ενταχθούν στη Συμμαχία το συντομότερο δυνατόν οι δύο χώρες, όπως είπε χθες ο Ντράγκι έπειτα από τη συνάντησή του με την Μάριν.

* Σημειώνεται ότι το πρακτορείο Ρόιτερς διόρθωσε τηλεγράφημά του που αναμεταδόθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ με προέλευση το Ελσίνκι και τίτλο "Φινλανδία: Η Φινλανδία δεν θέλει πυρηνικά όπλα ή ΝΑΤΟϊκές βάσεις στο έδαφός της, λέει σε συνέντευξή της η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν" διευκρινίζοντας ότι η φινλανδή πρωθυπουργός είπε ότι το ΝΑΤΟ--και όχι η Φινλανδία--δεν ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα ή βάσεις στην Φινλανδία.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr