«Σαν αρχαία τραγωδία»: Γιατί ο Μπάιντεν είναι, όπως και να χει, νικητής της ζωής (pics)

Με τον υποψήφιο της Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν να διερύνει σταθερά το προβάδισμα του έναντι του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλτ Τραμπ, όλο και δυναμώνουν οι φωνές που υποστηρίζουν πως η "ήρεμη δύναμη" των Δημοκρατικών θα καταφέρει να στερήσει την δεύτερη τετραετία στη διακυβέρνηση από τον μέχρι πρότινος πλανητάρχη.

Ποιος είναι όμως πραγματικά ο δυνάμει επόμενος ηγέτης των ΗΠΑ και πως η ζωή του, που θα μπορούσε να λεχθεί ακόμη και πως θυμίζει σενάριο αρχαίας τραγωδίας, αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη του " δεν έχει σημασία πόσες φορές θα πέσεις, αρκεί να ξανασηκωθείς".

Ο Μπάιντεν γεννήθηκε το 1942 στο Ραστ Μπελτ του Σκράντον στην Πενσιλβανία. O πατέρας του, Τζόζεφ, ήταν ένας πωλητής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Ήταν το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αδέλφια του  και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στο σπίτι των παππούδων με την οικογένεια να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.

Όπως έχει παραδεχτεί δημόσια, ως παιδί είχε δεχτεί μπούλινγλκ. Πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ το 1965, Το 1966 παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Νίλια Χάντερ. Το ζευγάρι απέκτησε τρία παιδιά.

Σε ηλικία 29 ετών έγινε ο πέμπτος νεότερος γερουσιαστής στην ιστορία της χώρας και σχεδόν ένα μήνα αργότερα θα βιώσει μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ζωής του όταν η σύντροφός του και η μόλις ενός έτους κόρη τους, χάνουν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα όπου τραυματίζονται ακόμη και οι δύο γιοι του.

Παρότι σκέφτηκε να παραιτηθεί του αξιώματος ο Μπάιντεν τελικά γίνεται γερουσιαστής και μάλιστα δίνει τον όρκο του μέσα στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύονταν τα παιδιά του.

Όπως έχει παραδεχτεί, τις πρώτες μέρες μετά από αυτό το τραγικό χτύπημα της μοίρας είχε σκεφτεί να δώσει τέλος στη ζωή του αλλά αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να εγκαταλείψει τους δύο γιους του.

Όπως είπε: «Το σκέφτηκα, αλλά δεν το έκανα. Είχα σκεφτεί πώς θα ήταν απλώς να πάω στη γέφυρα και να πηδήξω και να τελειώνω για πάντα».

Και κάπως έτσι συνέχισε να αγωνίζεται. Εργάστηκε σκληρά και κατάφερε να γίνει μάλιστα ο γερουσιαστής με την μεγαλύτερη θητεία στο Ντέλαγουερ, καταφέρνοντας να επανεκλεγεί έξι φορές.

Το 1977 παντρεύτηκε την καθηγήτρια Τζιλ Τζέικομπς με την οποία αργότερα απέκτησαν μια κόρη.

Ο Μπάιντεν διεκδικεί για πρώτη φορά το χρίσμα των Δημοκρατικών το 1988, αλλά αποσύρεται αφού αποκαλύφθηκε ότι τμήματα της κομματικής ομιλίας του είχαν κλαπεί από τον αρχηγό του Βρετανικού Εργατικού Κόμματος Νιλ Κίνοκ.

Είκοσι χρόνια αργότερα, η προεδρική του εκστρατεία για το 2008 δεν κέρδισε ποτέ δυναμική και αποχώρησε από την κούρσα.

Μια μεγάλη τραγωδία θα χτυπήσει ξανά χτύπησε την οικογένεια Μπάιντεν, αφού ο γιος του Μπο θα διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο και τελικά θα χάαει τη μάχη με τη ζωή το 2015, σε ηλικία 46 ετών.

Την ίδια ώρα, το όνομα του δεύτερου γιου του υποψήφιου των Δημοκρατικών, δικηγόρου Χάντερ Μπάιντερ, τα τελευταία χρόνια έχει εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα με τον 50χρονο Χάντερ να έχει αντιμετωπίσει ακόμη προβλήματα εθισμού σε ναρκωτικά και αλκοολ.

Ο «αδελφός» Ομπάμα

Ο Μπάιντεν ήταν ο πρώτος υποψήφιος για το χρίσμα ο οποίος έγινε αντιπρόεδρος.

Τον Νοέμβριο του 2012, ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκαν για δεύτερη θητεία, νικώντας το Ρεπουμπλικανικό δίδυμο των Μιτ Ρόμνεϊ και Πολ Ράιαν.

Η στενή σχέση του Μπάιντεν με τον Ομπάμα ήταν εμφανής καθώς ο τελευταίος τον εξέπληξε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας, στις 12 Ιανουαρίου 2017, λίγες μέρες πριν εγκαταλείψουν τα αξιώματά τους.

Ο Ομπάμα, μάλιστα, μιλώντας για τον Μπάιντεν αναφέρθηκε σε αυτόν ως «ο αδερφός μου».

Το 2020 διεκδίκησε εκ νέου το χρίσμα του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και τελικά το εξασφάλισε αφού έμεινε ο μόνος υποψήφιος στην κούρσα των προκριματικών μετά την απόσυρση όλων των αντιπάλων του.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος φαίνεται, μέ τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να έχει σημαντικές πιθανότητες να τα καταφέρει στην τρίτη προσπάθειά του να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Εάν τα καταφέρει, όντας 77 ετών θα είναι μεγαλύτερος σε ηλικία ηγέτης της χώρας.

Με πληροφορίες από: Politico, Sputnik, Vox, Independent

ΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑ: AP