Σάλιβαν: Προς επαφές Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ – «Το ΝΑΤΟ θα αντιμετωπίσει την Κίνα με τρόπους χωρίς προηγούμενο»

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι Μπάιντεν και  Σι «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αναμένονται απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι ο Λευκός Οίκος δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με την Κίνα, και ότι  Μπάιντεν και  Σι «θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων».

Ο Σάλιβαν είπε ότι η Ομάδα των Επτά θα εξετάζει τις «μη εμπορικές οικονομικές πρακτικές της Κίνας», την προσέγγισή της στο χρέος και τις δράσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ανακοίνωσή της, ενώ η στρατηγική του ΝΑΤΟ θα απευθυνθεί επίσης στο ζήτημα της Κίνας με «τρόπους που δεν έχουν προηγούμενο».

Διευκρίνισε πάντως, ότι τα δυτικά έθνη δεν αναζητούν αντιπαράθεση με την Κίνα ή για να χωρίσουν τον κόσμο σε αντίπαλα μπλοκ, αλλά ήθελαν να διασφαλίσουν ότι η Κίνα και άλλες χώρες τηρούν ένα σύνολο κανόνων που ήταν δίκαιοι, κατανοητοί και συμφωνημένοι από όλους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθούν ο Τζο Μπάιντεν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, άφησε επίσης ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ «είναι πολύ πιθανό» να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δήλωσε. 

Πηγή: skai.gr