ΤΟ ΝΑΤΟ οχταπλασιάζει τις δυνάμεις του: Πάνω από 300.000 στρατιώτες σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο - ορόσημο της 30μελούς συμμαχίας του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τρίτη και την Τετάρτη, η οποία λαμβάνει χώρα στη σκιά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ οχταπλασιάζει τον αριθμό των δυνάμεων της σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας από 40.000 σε πάνω από 300.000 στρατιώτες, στο πλαίσιο  αναθεώρησης του μεγαλύτερου δόγματος άμυνας της συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στρατευμάτων στις χώρες του ΝΑΤΟ που βρίσκονται πιο κοντά στη Ρωσία. 

Οι αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο - ορόσημο της 30μελούς συμμαχίας του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τρίτη και την Τετάρτη, η οποία λαμβάνει χώρα στη σκιά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Θα μεταμορφώσουμε τη δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας σε πολύ πάνω από 300.000» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ. 

Η δύναμη ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ αριθμεί αυτή τη στιγμή περίπου 40.000 στρατιωτικό προσωπικό όλων των σωμάτων. Το Sky News αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αυξηθεί σημαντικά, με δύο στρατιωτικές πηγές να αναφέρουν αρχικά ότι θα είναι έξι φορές μεγαλύτερο. Η  ονομασία πρόκειται επίσης να αλλάξει σε «Συμμαχική Δύναμη Αντίδρασης», σύμφωνα με το Sky News.

Κατά τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, το ΝΑΤΟ θα αλλάξει επίσης τη φρασεολογία του για τη Ρωσία, η οποία από το 2010 χαρακτηρίζεται από τη συμμαχία στρατηγικός εταίρος.

«Δεν θα χαρακτηρίζεται έτσι στη στρατηγική που θα συμφωνήσουμε στη Μαδρίτη» ξεκαθάρισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Περιμένω ότι οι σύμμαχοι θα δηλώσουν ξεκάθαρα πως η Ρωσία συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλειά μας, για τις αξίες μας, για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr