Σανγκάη: Με τους εργαζόμενους να κοιμούνται στα εργοστάσια αναμένεται η επαναλειτουργία των βιομηχανιών

Σανγκάη: Με τους εργαζόμενους να κοιμούνται στα εργοστάσια αναμένεται η επαναλειτουργία των βιομηχανιών

Βιομηχανίες, όπως Tesla, ετοιμάζονται να αρχίσουν να επαναλειτουργούν τα εργοστάσιά τους στη Σαγκάη, καθώς η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας επιχειρεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς έπειτα από ένα lockdown σχεδόν τριών εβδομάδων λόγω της ανόδου στα κρούσματα Covid.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που αναμένεται να επιστρέψουν στις γραμμές παραγωγής θα πρέπει, όπως σημειώνεται, να ζουν στους χώρους των εργοστασίων που πρόκειται να επαναλειτουργήσουν.

Κατά προτεραιότητα 

Το Πεκίνο έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα πως έχει καταρτίσει μια «λευκή λίστα» («white list») 666 εταιρειών που πρόκειται κατά προτεραιότητα να αρχίσουν να επαναλειτουργούν στη Σαγκάη.

Σε αυτήν τη λίστα συμπεριλαμβάνονται: η Tesla, η Volkswagen, εταιρείες ημιαγωγών και ιατρικών ειδών κ.ά., σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Tesla φέρεται πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, να προετοιμάζεται για μια επανεκκίνηση καλώντας ξανά εργαζόμενους στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη, με την υποσημείωση ωστόσο ότι βάσει των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν επί του παρόντος αυτοί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να… κοιμούνται στον χώρο της εργασίας τους.

Ο στόχος των κινεζικών Αρχών είναι να έχουν καταφέρει ως την Τετάρτη να σταματήσουν την εξάπλωση του COVID-19 στη Σαγκάη εκτός των περιοχών που βρίσκονται σε καραντίνα.

Για να τα καταφέρουν, πολλαπλασιάζουν τα τεστ και μεταφέρουν όλα τα θετικά κρούσματα μαζί με τις στενές επαφές τους σε ειδικά κέντρα απομόνωσης. Αναλυτές και ειδικοί ωστόσο υποστηρίζουν πως πρόκειται για εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο.

Από τις 10 Μαρτίου και έπειτα, στη Σαγκάη, την πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας με τους 25 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 200 εκατομμύρια PCR τεστ.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη πόλη την Κυριακή ήταν 21.395, με τα 561 ωστόσο από αυτά να καταγράφονται εκτός των περιοχών που βρίσκονταν σε καραντίνα.

Παράλληλα ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, έως τις 15 Απριλίου μόνο το 65% των κατοίκων της Σαγκάης ήταν πλήρως εμβολιασμένο.

Η κινεζική ηγεσία πιέζεται να βρει τρόπους ώστε νοα μπορέσει να εκτονώσει την κατάσταση με τα lockdown, τα οποία προκαλούν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και πλήττουν την κινεζική οικονομία μόλις λίγους μήνες πριν από την επανεκλογή του Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία τον ερχόμενο φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται πως η Σαγκάη είναι όχι μόνο η κινεζική πόλη με τον μεγαλύτερο πληθυσμό αλλά και το επιχειρηματικό, εμπορικό και οικονομικό/χρηματιστηριακό κέντρο της Κίνας.