Σαακασβίλι: Σε άθλια κατάσταση ο φυλακισμένος άλλοτε επιβλητικός πρώην πρόεδρος της Γεωργίας (φωτογραφίες)

Ομάδα γιατρών από τις ΗΠΑ τον εξέτασε και έκρινε ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο - Υπόνοιες για δηλητηρίαση μέσα στη φυλακή 

Εντάθηκαν οι ανησυχίες των ΗΠΑ και της ΕΕ για την κατάσταση της της υγείας του  φυλακισμένου πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, μετά από την τελευταία εμφάνισή του σήμερα - μέσω τηλεδιάσκεψης- σε ακροαματική διαδικασία, για να αποφασιστεί αν θα παραμείνει στη φυλακή ή όχι καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

Ο άλλοτε κραταιός και φυλοδυτικός Σαακασβίλι -  που διακρινόταν για το επιβλητικό του ανάστημα - εμφανίστηκε πολύ αδυνατισμένος, είχε ένα μαξιλάρι για να στηρίζει την πλάτη του, έτρεμαν τα χέρια του και τα μαλλιά του τα οποία ήταν κάποτε μαύρα είχαν γκριζάρει. 

Ο 55χρονος πρώην ηγέτης της Γεωργίας εκτίει ποινή φυλάκισης έξι ετών για «κατάχρηση εξουσίας», απόφαση που αμφισβητεί και καταγγέλλει ως πολιτική. Καταδικάστηκε το 2018 ερήμην καθώς ήταν αυτοεξόριστος και συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Γεωργία τον Οκτώβριο του 2021.

Επικεφαλής της Γεωργίας από το 2004 έως το 2013, ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ένας χαρισματικός και φιλοδυτικός ηγέτης, ήταν πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός πολέμου το καλοκαίρι του 2008 με τη Ρωσία, ο οποίος κατέληξε σε ήττα της χώρας του σύντομα.

Η υγεία του επιδεινώθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της κράτησής του, κυρίως εξαιτίας των πολλών απεργιών πείνας που πραγματοποίησε για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκισή του. Οι αρχές τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου συνεχίζει να εκτίει την ποινή του.

Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προσφέρθηκε να υποδεχθεί τον Σαακασβίλι στην Ουκρανία για να νοσηλευτέι σε κλινική στο Κίβεο ή και στην Ευρώπη

«Κινδυνεύει η ζωή του»

Μια ομάδα γιατρών από τις ΗΠΑ που τον εξέτασε έπειτα από αίτημα των συνηγόρων του, είπε την Τρίτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Σαακασβίλι υποφέρει από επιπλοκές λόγω των συνθηκών κράτησής του και ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο Αμερικανός τοξικολόγος Ντέιβιντ Σμιθ, επιβεβαίωσε ότι οι εξετάσεις αποκάλυψαν «την παρουσία βαρέων μετάλλων» στον οργανισμό του πρώην προέδρου και ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζει «είναι αποτέλεσμα δηλητηρίασης από βαρέα μέταλλα».

σαακασβιλι

Ο Σαακασβίλι τον Δεκέμβριο του 2021, ενώπιον του δικαστηρίου στη Γεωργία, μετά τη σύλληψή του τον Οκτώβριο του 2021.

Οι ίδιοι γιατροί έκριναν επίσης απαραίτητη τη μεταφορά του πρώην προέδρου σε νοσοκομείο του εξωτερικού για να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις που, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στη Γεωργία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία τους για την κατάσταση της υγείας του. Οι γεωργιανές αρχές, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι ο Σαακασβίλι λαμβάνει τις ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες που χρειάζεται.

Πηγή: skai.gr