Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε τράπεζες της Ρωσίας πλήττουν «τους απλούς πολίτες», λέει Ρώσος πρέσβης

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σε βάρος δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας αποτελούν «απευθείας χτύπημα στον ρωσικό πληθυσμό», στους «απλούς πολίτες», τόνισε χθες Τετάρτη ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Αναφερόταν στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Sberbank, στην οποία αναλογεί περίπου το ένα τρίτο των αποταμιεύσεων στη Ρωσία, και στην Alfabank, τον τέταρτο μεγαλύτερο πιστωτικό θεσμό της χώρας, από πλευράς Ουάσινγκτον, σε αντίποινα για τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

Για τον κ. Αντόνοφ, οι κυρώσεις αυτές πλήττουν επίσης «την παγκόσμια οικονομία».

«Οι ασταμάτητες κυρώσεις της (αμερικανικής) κυβέρνησης δείχνουν ποιες είναι οι αληθινές προθέσεις της. Παράδειγμα είναι τα περιοριστικά μέτρα στη Sberbank και στην Alfabank, στις οποίες έχουν τις αποταμιεύσεις τους οι περισσότεροι Ρώσοι. Πρόκειται για επίθεση εναντίον του ρωσικού πληθυσμού, τον απλών πολιτών», έκρινε ο πρεσβευτής.

«Επιβάλλοντας νέες κυρώσεις, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πλήττει την παγκόσμια οικονομία» και να «υπονομεύει τη δυνατότητα ξένων εταίρων να αποκτήσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μαζί μας. Αφήνει ξένες επιχειρήσεις χωρίς αναγκαία έσοδα σε μια περίοδο οικονομικής αναταραχής», συνέχισε.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια των ΗΠΑ «να δυσκολέψουν την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μας», ο πρεσβευτής Αντόνοφ τις χαρακτήρισε «γρίφο». «Βλέπουμε τις προσπάθειες αυτές ως την εκδήλωση της επιθυμίας να κατασπιλωθεί η εικόνα της Ρωσίας, που, παρά τα εμπόδια που οικοδομεί η Ουάσινγκτον, συνεχίζει να εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις με καλή πίστη και εντός προθεσμιών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ