Ρώσοι στρατιώτες αρνούνται να συνεχίσουν να πολεμούν στην Ουκρανία

Από τους 78 στρατιώτες της μονάδας του Καμίνσκι που δεν υπάκουσαν τις εντολές, ορισμένοι έχουν διαταχθεί να κρατούνται σε μια αυτοσχέδια λωρίδα για μέρες.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Επί τεσσεράμισι μήνες, ο δεκανέας Ίλια Καμίνσκι και οι συνάδελφοί του στρατιώτες από την 11η Ξεχωριστή Ταξιαρχία Αεροπορικής Επιθέσεως διεξάγουν πόλεμο ως μέρος της σκληρής ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης που σιγά-σιγά απώθησε τα ουκρανικά στρατεύματα πίσω στην ανατολική Ουκρανία.

Στις αρχές Ιουλίου o δεκανέας είπε «αρκετά»:  Αρνήθηκε να πολεμήσει και έγινε ένας από τους 78 στρατιώτες της ταξιαρχίας του που αρνήθηκαν εντολές. «Είμαι ηθικά εξαντλημένος. Δεν υπάρχει καμία απολύτως εμπιστοσύνη στις αρχές και στην ανώτερη διοίκηση, από την πρώτη κιόλας λέξη», είπε ο Καμίνσκι, 20 ετών, στην Current Time σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στις 17 Ιουλίου, ηχογραφημένη από μια άγνωστη τοποθεσία στο Λουχάνσκ.

«Επειδή αγνοούν τα πάντα. Αγνοούν οποιαδήποτε αιτήματα. Άρχισαν να ανακατεύονται και να προσφέρουν κάποιες εναλλακτικές όταν οι άνθρωποι άρχισαν να λένε συγκεκριμένα όχι», είπε. «Είμαι κουρασμένος. Νοσταλγία για το σπίτι. Η κόρη μου γεννήθηκε πριν από τρεις μήνες. Ακόμα δεν την έχω δει».

Σχεδόν πέντε μήνες μετά τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας αυξανόμενος αριθμός Ρώσων στρατιωτών όπως ο Καμίνσκι αρνούνται να πολεμήσουν, απαιτούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να μην πάνε στην Ουκρανία εξαρχής. Ρώσοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα λένε ότι εκατοντάδες, πιθανώς χιλιάδες στρατιώτες διστάζουν να λάβουν τις εντολές να αναπτυχθούν, να συνεχίσουν να πολεμούν ή να παραμείνουν στο πεδίο της μάχης χωρίς να φύγουν ή να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Από τους 78 στρατιώτες της μονάδας του Καμίνσκι που δεν υπάκουσαν τις εντολές, ορισμένοι έχουν διαταχθεί να κρατούνται σε μια αυτοσχέδια λωρίδα για μέρες.

Τα στρατεύματα  προσθέτουν «πονοκέφαλο» στους Ρώσους Διοικητές διοικητών καθώς αγωνίζονται να αναπληρώσουν τις εξαντλημένες μονάδες σε όλη τη γραμμή του μετώπου μήκους περίπου 480 χιλιομέτρων (300 μιλίων) που εκτείνεται από ανατολικά του Χάρκοβο στα βορειοανατολικά μέχρι τη Χερσώνα στη νοτιοκεντρική Ουκρανία.

Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών λένε ότι οι απώλειες της Ρωσίας είναι σημαντικές. ανώτατος Βρετανός στρατιωτικός διοικητής είπε στο BBC αυτή την εβδομάδα ότι έως και 50.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί να ζητήσει γενική κινητοποίηση για την αναπλήρωση των χαμένων στρατευμάτων, αντί να χρησιμοποιεί αυτό που οι αναλυτές περιέγραψαν μια «κρυφή, υβριδική» εκστρατεία για τη στρατολόγηση νέων στρατευμάτων: χρησιμοποιώντας ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, εκτεταμένους περιορισμούς ηλικίας, επικερδή οικονομικά κίνητρα και μερικές φορές καταναγκαστική πειθώ για την ενίσχυση των στρατευμάτων τους.

Πηγή: skai.gr