Νεκρός Βρετανός ανθρωπιστής που κρατείτο από αυτονομιστές στην Ουκρανία

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή, Αντρέι Κέλιν, το απόγευμα της Παρασκευής για να εκφράσει «βαθιά ανησυχία» σχετικά με τις αναφορές για τον θάνατο του Ούρει.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Ο Βρετανός ανθρωπιστής Πολ Ούρει, 45 ετών, πέθανε ενώ κρατούνταν όμηρος από φιλορώσους αυτονομιστές στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DNR), δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Η μητέρα του, Linda Urey, είπε ότι ήταν «απόλυτα συντετριμμένη» και περιέγραψε τους αυτονομιστές ως «δολοφόνους».

Σε  ανάρτησή της στο Facebook έγραψε: «Είμαι πραγματικά θυμωμένη. Σας είπα ότι ήταν πολύ άρρωστος άνθρωπος, [σας] είπα ότι ήταν διαβητικός, παρακάλεσα στο Sky News να μου δώσει πίσω τον γιο μου. Γιατί τον άφησες να πεθάνει; Θέλω απαντήσεις. Γιατί δεν τον άφησες ελεύθερο;"Σας μισώ όλους. Είμαι απολύτως αγανακτισμένος, πραγματικά είμαι. Είμαι θυμωμένος, πολύ πολύ πολύ πολύ θυμωμένος. Δολοφόνοι, αυτό είστε».

Στις 29 Απριλίου, το μη κερδοσκοπικό δίκτυο Presidium είπε ότι ο Πολ Ούρει είχε τεθεί υπό κράτηση σε ένα σημείο ελέγχου στη νότια Ουκρανία με έναν Βρετανό, τον Dylan Healy. Οι δύο άνδρες κατηγορήθηκαν αργότερα για «μισθοπραξίες» από αυτονομιστές στο DNR που ελέγχεται από τους αντάρτες. Η Daria Morozova, διαμεσολαβήτρια του DNR που ασχολείται με τα δικαιώματα των κρατουμένων, έγραψε στο Telegram την Παρασκευή ότι ο Urey πέθανε στις 10 Ιουλίου ως αποτέλεσμα «ασθένειας και άγχους».

«Ήδη κατά την πρώτη ιατρική εξέταση, ο Πολ Ούρει διαγνώστηκε με μια σειρά από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του ινσουλινοεξαρτώμενου διαβήτη, βλάβης στο αναπνευστικό σύστημα, στα νεφρά και μια σειρά από ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος», πρόσθεσε ο Morozova.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή, Αντρέι Κέλιν, το απόγευμα της Παρασκευής για να εκφράσει «βαθιά ανησυχία» σχετικά με τις αναφορές για τον θάνατο του Ούρει.

Η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη όταν ακούω αναφορές για το θάνατο του Βρετανού εργαζομένου στον τομέα της βοήθειας Paul Urey, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση Ρώσου πληρεξούσιου στην Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει να φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτό».

Στις αρχές Μαΐου, ο Ούρεϊ εμφανίστηκε στη ρωσική κρατική τηλεόραση με χειροπέδες. Στο βίντεο, το οποίο η μητέρα του είπε ότι έγινε υπό πίεση, επέκρινε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και επέκρινε την κάλυψη των βρετανικών μέσων ενημέρωσης για τον πόλεμο. Οι αδερφές του  είπαν τότε στο Sky News: «Πρόκειται να αντεπεξέλθουμε προς το παρόν. Πραγματικά δεν ξέρουμε τίποτα, όπως αν θα είναι καλά εκεί, αν γυρίζει σπίτι ή επιστρέφει στην Ουκρανία ως ανταλλαγή κρατουμένων.

Πηγή: skai.gr