Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι διαρροές στους Nord Stream έγιναν σε ζώνη που ελέγχεται από τις ΗΠΑ

«Οι διαρροές συνέβησαν στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες, χώρες που είναι πλήρως ελεγχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ», δήλωσε η Ζαχάροβα. 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως οι ρωγμές στους αγωγούς του Nord Stream που διατρέχουν τον πυθμένα της Βαλτικής θάλασσας ανάμεσα στη Ρωσία και στη Γερμανία και που προκάλεσαν διαρροές αερίου ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας συνέβησαν σε μια περιοχή που βρίσκεται «πλήρως υπό τον έλεγχο» των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σε προσκείμενο στο Κρεμλίνο μέσο ενημέρωσης πως η Ουάσινγκτον έχει τον «πλήρη έλεγχο στα ύδατα γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία» όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2. 

«Συνέβησαν στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Είναι ΝΑΤΟκεντρικές χώρες, χώρες που είναι πλήρως ελεγχόμενες από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ», δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη διαδικτυακή εκπομπή Soloviev Live.

Η Δανία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ η ένταξη της Σουηδίας επίκειται αφού εγκατέλειψε την ιστορική πολιτική της ουδετερότητας που ακολουθούσε, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ζαχάροβα δεν έδωσε κανένα στοιχεία για τον έλεγχο που ασκούν οι ΗΠΑ στη Σουηδία και στη Δανία. Η Ρωσία διαμαρτύρεται συχνά για την αμερικανική επιρροή και την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποπτεύεται ότι οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά στους υποθαλάσσιους αυτούς αγωγούς που μεταφέρουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και έχει προειδοποιήσει ότι θα δώσει "σθεναρή" απάντηση σε οποιαδήποτε σκόπιμη διακοπή της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής.

Παρότι κανένας από τους αγωγούς δεν χρησιμοποιείτο την ώρα που συνέβησαν οι φερόμενες ως εκρήξεις, ήταν γεμάτοι αέριο που αναβλύζει από τη Βαλτική θάλασσα μετά τον εντοπισμό των ρωγμών για πρώτη φορά τη Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr